Senatorul PSD Ioan Stan spune că proiectul de buget dezvăluie adevăratele intenții ale Guvernului: Subfinanțarea Educației și Sănătății, creșteri de taxe și accize și niciun cent din cele 80 de miliarde de euro de la UE promise de Klaus Iohannis


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, luni, că după ce a analizat proiectul de buget al guvernării PNL-USRPLUS-UDMR pentru anul 2021, a constatat că România este împinsă de Cabinetul Cîțu spre un real dezastru economic și social.

„Dacă ne referim la educație, vom remarca că acest domeniu se confruntă cu cea mai mică alocare financiară raportată la PIB, din 1995 încoace. Adică Ministerul Educației, în loc să primească 6% din  PIB cum prevede legea, primește în acest an, de la guvernarea Cîțu, doar 2,55%”, arată senatorul PSD.

El a preciat că dezastrul continuă la Ministerul Sănătății, unde în loc să se crească finanțarea datorită contextului pandemic,  aceasta scade „în buna tradiție liberală”.

„Deşi se estimează contribuţii din asigurări mai mari cu 3 miliarde, ministerul primeşte mai puţin ca anul trecut cu 0,4 miliarde de lei, iar CNAS cu 2,2 miliarde de lei. Prin aceste măsuri este evident că guvernul Cîțu pune în pericol viaţa a sute de mii de români”, consideră senatorul Ioan Stan.

Președintele PSD Suceava atrage atenția că în ceea ce privește Fondurile Europene, nu se regăește în buget niciun eurocent din cele 80 de miliarde de euro promise de toţi liderii Dreptei, în frunte cu preşedintele Iohannis.

„La capitolul sume primite de la UE la investiţii sunt prevăzuți doar banii din exerciţiul financiar trecut, 2014 – 2020, dar şi acestea sunt supraestimate masiv cu 14 miliarde de lei. O minciună crasă care arată că actuala putere nu contează pe vreun euro din proiectele Planului de Redresare şi Rezilienţă”, a constatat Ioan Stan.

Senatorul social-democrat sucevean mai arată că tot în proiectul de buget se observă că accizele cresc de la 1 aprilie și că se propune taxarea activităţilor care conduc la externalităţi negative, ceea ce înseamnă că trebuie să ne aşteptăm la apariţia unor noi taxe, probabil în sectorul energetic, fiindcă se vorbeşte de activităţi poluante.

Concomitent, Ioan Stan a observat că nu există sume în bugetul pentru 2021 pentru acordarea de subvenţii consumatorilor vulnerabili.

Totodată, prin Legea bugetului pentru anul 2021 Guvernul doreşte să facă împrumuturi de 118 miliarde de lei, dar din experiența avută cu guvernele de dreapta, în mod cert va fi depășită această limită și se va ajunge din nou ca România să se împrumute cu 800-1000 de euro/secundă ca pe timpul guvernului Orban.

Ioan Stan a mai declarat că guvernarea Cîțu și-a propus să distrugă cu totul Agricultura românească arătând că în acest sens, alocarea pentru irigaţii a fost redusă cu aproape 40%, iar cea pentru programele de sprijin pentru fermierii români cu peste 50%.

„Acestea fiind spuse, tragem un semnal se alarmă cu privire la ce le pregătește românilor guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR, remarcând că una au promis în campania electorală și alta fac de când sunt la putere”, a conchis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de