Cele mai frumoase cazinouri din România


Intră acum și în grupul de

Nu mai este un secret faptul că România e o țară deosebită. Obiceiuri unice în lume, diverse obiective de patrimoniu, gastronomie pe măsură și oameni buni, cu suflet mare sunt câteva dintre elementele care atrag turiști în țara noastră. Însă există și alți factori decisivi, iar aici vorbim despre clădirile istorice și nu numai care au atras atenția oamenilor. Unele dintre acestea au ajuns atât de cunoscute încât s-au realizat documentare pe baza lor. Clădirile istorice de cazinou sunt o dovadă vie a faptului că cele mai meșteșugite persoane au contribuit la construirea unor clădiri impunătoare, de o frumusețe aparte. Iată care sunt cele mai frumoase clădiri de acest tip din țara noastră.

Cazinoul din Constanța

Una dintre cele mai impozante și renumite clădiri de cazinou din România este situată în Constanța, la malul Mării Negre.

Clădirea a fost construită în anul 1911. De arhitectură se fac „vinovați” doi oameni talentați. Unul dintre acesta este românul Petre Antonescu, iar celălalt este francezul Daniel Renard.

Amândoi au făcut o treabă foarte bună și au reușit să decoreze clădirea pe baza stilului art-nouveau. Deși are un aspect destul de sobru, este totuși o clădire impunătoare. De-a lungul timpului aici aveau loc petreceri și lumea juca jocuri de poker. Nu aveau acces la rotiri gratuite sau o varietate largă de tehnologie de cazinou, dar se bucurau din plin de timpul petrecut acolo.

Cazinoul din Arad

Un alt obiectiv care nu poate lipsi de pe această listă era cazinoul din Arad. Această clădire este una foarte veche, fiind construită în anul 1872. Cazinoul în stil neobaroc și neoclasicist are o istorie complexă, însă nu se cunosc foarte multe amănunte despre felul în care a fost folosit de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, la un moment dat cazinoul din Arad era întrebuințat ca sală de evenimente private și salon de expoziții.

Anul 2007 l-a transformat în restaurant și club, dar aceste activități nu au continuat prea mult timp. Ceva vreme mai târziu a fost abandonat și a ajuns chiar la degradare. Din fericire, se pare că a fost achiziționat de către un investitor care are în plan transformarea bijuteriei arhitecturale pentru a-i putea reda frumusețea și scopul de odinioară.

Cazinoul din Sinaia

Un alt cazinou care a fost ridicat în același an cu cel precedent (1911) este cel din Sinaia. Chiar și această clădire este la fel de populară și apreciată.

Poate că acest lucru se datorează și faptului că amprenta arhitectului Petre Antonescu se regăsește și la cazinoul din Sinaia. Aura de istorie rezultă din faptul că această clădire a fost construită la ordinul Regelui Carol I. Cazinoul are un aspect solemn și elegant, care amintește de familia regală.

În plus, se pare că a fost construit cu un scop precis. Regele își dorea să transforme orașul Sibiu într-un loc în care turiștii se adună pentru a juca la ruletă sau alte jocuri de poker.

Un lucru interesant de notat este că programul a fost imediat adoptat după mersul trenurilor. Acest lucru a dat roade numaidecât, dacă ar fi să luăm în considerare cele 1000 de persoane care se adunau în fiecare seară în Sala Oglinzilor pentru a putea juca la ruletă.

Cazinoul din Vatra Dornei

Un alt monument la fel de vechi este cel aflat în Vatra Dornei. Acesta a fost construit între anii 1896-1898 de către un arhitect francez, Paul Brang.

În trecut se bucura de o mare popularitate și era obiectul vizitei burgheziei vieneze. Datorită acestui lucru a devenit un punct de reper pentru turismul țării noastre. Un secol mai târziu scopul pentru care a fost construit s-a schimbat radical iar acesta a devenit club muncitoresc în care aveau loc ședințe de partid.

A trecut multă vreme de când burghezia vieneză venea în vizită la noi în țară pentru a se îmbăia în stațiunea bucovineană și a juca jocuri de poker. Din păcate, clădirea fostului cazinou s-a degradat destul de mult dar există zvonuri care spun că urmează să fie transformată în muzeu.

Acestea sunt câteva dintre cele mai frumoase și cunoscute clădiri de cazinou din România. Cu siguranță lista ar putea continua prin descrierea altor clădiri la fel de bogate în istorie, însă pentru moment informațiile se opresc aici. Acum că știi câte puțin din spatele acestor clădiri cu siguranță ele nu vor trece neobservate la următoarea ta vizită pe meleagurile descrise.


Intră acum și în grupul de