Deputatul PNL Ioan Bălan cere ministrului Educației soluții privind deficitul de personal din sistemul de învățământ în situația instituirii interdicției cumulului pensiei cu salariul


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a cerut, în Parlament, ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, să prezinte soluțiile pe care le are în vedere pentru a rezolva problema deficitului de personal după intrarea în vigoare a interdicției cumulului pensiei cu salariul.

„Cea mai mare parte a societății românești susține demersul Guvernului României de a clarifica din punct de vedere legislativ cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. În fapt, la nivel european, majoritatea statelor au legislații extrem de precise cu privire la acest aspect. Din păcate, așa cum și domnia voastră cunoașteți foarte bine, sistemul de învățământ preuniversitar din România funcționează de foarte mulți ani cu un deficit critic de personal didactic bine calificat, deficitul fiind acoperit prin personal didactic suplinitor”, a arătat Ioan Bălan.

El i-a spus ministrului că personalul suplinitor provine fie din categoria cadrelor didactice care nu au promovat examenul de titularizare, fie din personalul didactic pensionat, rechemat în activitate.

„Astfel, o eventuală instituire a interdicției cumulului pensiei cu salariu în sectorul public ar adânci și mai puternic deficitul de personal, mai ales în mediul rural și în zonele izolate, unde atractivitatea posturilor este cea mai redusă. Domnia voastră ați avansat deja o posibilă soluție, constând în plata cu ora a personalului didactic pensionat”, a adăugat deputatul liberal.

Ioan Bălan îi spune că ministrului că în Moldova deficitul de personal din învățământul preuniversitar este mult mai pronunțat față de alte regiuni ale țării motiv pentru care îi cere să precizeze dacă  are în vedere, prin modificările care se elaborează în prezent asupra Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, să susțină implementarea unor majorări salariale în învățământul preuniversitar.

Deputatul liberal îi mai solicită ministrului să prezinte și alte măsuri avute în vedere pentru a stimula tinerii absolvenți să ocupe posturi didactice în regiuni precum Moldova sau în zonele rurale, care, din cauza unei slabe dezvoltări, sunt mai puțin atractive față de posturile din așezările urbane.

„În condițiile în care domnia voastră intenționați să eliminați progresiv învățământul cu predare simultană, sistem profund ineficace, specific zonelor rurale, vă rog să precizați ce demersuri concrete aveți în vedere în acest sens”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de