Arhitect sucevean despre demolarea garajelor: Trebuia făcută înainte o radiografie a ceea ce înseamnă garaje, necesarul de parcări și un plan de abordare//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că abordarea administrației locale sucevene în ceea ce privește demolarea garajelor este una comunicată prost și începută fără un plan general de abordare în tot orașul.

„Măsura este bună. Ar fi trebuit să vină pe un plan puțin mai mare”, a spus Atodiresei în emisiune arătând că aceste garaje parazitează spațiul public.

El a spus că s-ar fi așteptat și ar fi fost corect să fie cartografiat municipiul Suceava și prezentat în etape toate locațiile cu probleme și care ulterior vor fi demolate și punctual, pe fiecare, ce funcțiune va lua pentru că fiecare se întreabă de ce s-a început din zona în care are el garaj.

„Mă poziționez pentru demolarea acestora, dar nu în sensul de a deposeda pe cineva de un bun”, a spus arhitectul sucevean.

El consideră că  inclusiv modul de comunicare a fost defectuoasă, de încremenire în autoritarism „de mâine demolăm” și nu s-a prezentat această demolare ca fiind beneficiul tuturor.

„E necesar un plan mare în funcție de care de poți raporta. Mâine demolăm și facem parcare în spatele Primăriei. Poimâine unde mai facem? Sau mai durează până identificăm o nouă locație. După zeci de ani nu poți să mergi în pasul melcului. Ar fi trebuit ca astăzi să avem o radiografie a ceea ce înseamnă garaje, necesar de parcări și un plan de abordare”, a spus Atodiresei.

El a mai spus că și proiectul a ceea ce va fi construit trebuie să aibă valoare arhitecturală.

„Demolăm niște clădiri care fac un deserviciu spațiului public, dar le înlocuim cu un proiect la fel de slab pe bani publici. Când vii cu o investiție publică, pe banii tuturor, este pretenția minimală să o faci de calitate, de calitate maximă și trebuie să aibă și o valoare estetică”, a spus Atodiresei.

În ceea ce privește parcarea supraterană de pe strada Ștefan Tomșa, Beniamin Atodiresei spune că se aștepta să fie și un studiu și un studiu de trafic care să arate și care este necesarul de parcări în zona respectivă în condițiile în care s-a proiectat o parcare de 200 de locuri.

„Și proiectele astea ar trebui să aibă în spate și niște studii și nu doar că m-am pus la masa proiectării și asta mi-a ieșit. Dacă necesarul zonei este mai mare, fă-l mai mare.  Fă și subteran. Vor fi chestiuni de cost, dar orice investiție costă oriunde. Trebuie să înțelegem că investițiile sunt pentru viitor și au un cost. Nu le putem face degeaba. Administrația trebuie să administreze astfel încât aceste investiții să fie posibile”, a spus Atodiresei.

El a adăugat că nimeni nu este absurd să ceară toate investițiile într-un an, dar este nevoie de o etapizare, fiind elementară o proiecție temporală minimală și având în spate cu o sustenanța economică.


Intră acum și în grupul de