Deputatul PNL Ioan Bălan către premierul Florin Cîțu: Care este motivul pentru care actualul Guvern continuă, în mod greșit, să dezvolte proiectul Autostrăzii Moldovei doar până la Pașcani și nu până la Siret?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan folosește toate pârghiile parlamentare pentru a determina Guvernul să revizuiască planul Autostrăzii A7 astfel încât aceasta să nu se oprească la Pașcani, ci să fie continuată până la Siret.

Astfel, deputatul liberal sucevean a adresat o întrebare în Parlament premierului Florin Cîțu și ministrilor Transporturilor și Proiectelor europene, Cătălin Drulă și Cristian Ghinea în care solicită lămuriri față de situația „profund insatisfăcătoare” privind tronsonul Pașcani-Suceava-Siret care ar urma să fie executat în regim de drum expres și nu de autostradă.

Parlamentarul liberal sucevean transmite premierului Florin Cîțu și miniștrilor Drulă și Ghinea că a constatat cu profundă insatisfacție faptul că traseul Autostrăzii Moldovei, care ar trebui să meargă de la Ploiești și până la punctul de frontieră de la Siret, se mărginește doar la traseul Ploiești-Pașcani, urmând ca secțiunea Pașcani-Suceava-Siret să fie construită doar în regim de drum expres.

„Mai mult decât atât, o altă mare dezamăgire a fost informația potrivit căreia, între proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru componenta investiții în infrastructura rutieră, este propusă pentru finanțare numai secțiunea de la Ploiești la Pașcani, în timp ce finanțarea pentru Pașcani-Suceava-Siret este incertă”, a arătat Ioan Bălan.

El le aduce aminte faptul că atunci când în campania electorală s-a promis construirea Autostrăzii Moldovei nu s-a precizat că aceasta se realizează doar până la Pașcani sau doar pe anumite bucăți.

„De asemenea, ne-am angajat ca proiectul Autostrăzii Moldovei să se realizeze de o manieră unitară și în același timp, nu cu întârzieri pe secțiunea cea mai îndepărtată. Chiar dacă guvernele PSD au elaborat un proiect greșit pentru Autostrada Moldovei, cred că este de datoria noastră să corectăm greșelile trecutului și să construim Autostrada Moldovei, așa cum am promis, până la Siret”, spune Ioan Bălan.

Având în vedere aceste considerente, Ioan Bălan cere acestora să spună care este motivul pentru care actualul Guvern continuă, în mod greșit, să dezvolte proiectul Autostrăzii Moldovei doar până la Pașcani și nu până la Siret, care este motivul pentru care actualul Guvern nu a întreprins demersurile necesare pentru construirea secțiunii Pașcani-Suceava-Siret în regim de autostradă și care este motivul pentru care prin Planul Național de Redresare și Reziliență nu s-a propus finanțarea întregului proiect al Autostrăzii Moldovei, de la Ploiești la Siret.

„Vă solicit insistent, domnule prim-ministru, domnilor miniștri, să revizuiți planurile Autostrăzii Moldovei astfel încât aceasta să aibă traseul Ploiești-Pașcani-Suceava-Siret și să întreprindeți demersurile necesare pentru ca finanțarea disponibilă prin PNRR să vizeze tot traseul autostrăzii, nu doar o parte. Consider că nu mai putem invoca la nesfârșit greșelile imense ale guvernelor PSD, ci avem datoria de a corecta problemele din anii trecuți și de a ne respecta angajamentele asumate în fața oamenilor”, a transmis deputatul sucevean responsabililor guvernamentali.

Tot Ioan Bălan a susținut o declarație politică în care arată că prin eforturile președintelui Klaus Iohannis și ale Guvernului PNL, România a obținut accesul la resurse financiare fără precedent în istorie, în valoare de peste 80 de miliarde de euro pentru a se moderniza și a construi infrastructură și că mult așteptatele autostrăzi, care să lege provinciile istorice ale țării, au acum asigurate resursele financiare necesare pentru a se realiza.

„Din păcate, această situație financiară deosebit de bună se suprapune pe proiecte de infrastructură făcute în bătaie de joc, moștenite din timpul guvernărilor PSD. Vorbim despre proiecte de slabă calitate sau chiar greșite, care, din păcate, nici astăzi nu au fost corectate și care, dacă vor fi duse mai departe în mod greșit, îi vor nemulțumi și mai mult pe oameni. Spre exemplu, aflăm că Autostrada Moldovei, care trebuie să lege Nord-Estul țării de Capitală, se oprește brusc la Pașcani, pentru că acolo a considerat PSD normal să traseze frontiera pentru infrastructura modernă. Nu știu cui i-a trecut prin cap o asemenea năstrușnicie, însă știu precis că Moldova nu se oprește nici la Roman, nici la Pașcani, nici la Suceava, ci acolo unde este frontiera de stat a țării, la Siret! Vă spun sincer că m-am întristat să constat că nici astăzi Guvernul nu a corectat această eroare majoră a proiectului Autostrăzii Moldovei, ci tolerează o soluție greșită din timpul PSD”, a declarat Ioan Bălan.

El a mai arătat că știe că tot cea ce a promis PSD în domeniul infrastructurii a făcut în bătaie de joc față de banii publici și față de oameni, dar și că PSD nu mai este la guvernare de peste un an de zile și unele lucruri nu s-au îndreptat nici astăzi.

„Actualul Guvern nu mai poate da vina la infinit pe greșelile PSD! Are toate instrumentele să corecteze erorile trecutului. Cei care mă cunosc știu bine că am fost cel mai puternic critic al incompetenței guvernelor PSD și mai știu și că nu mă voi abține de la a critica inclusiv Guvernul pe care îl susțin, dacă acesta deviază de la obiectivele pe care ni le-am asumat. Oamenii așteaptă enorm de la noi, după ani întregi de dezamăgiri din partea PSD”, a spus Ioan Bălan.

Vicepreședintele regional al PNL a continuat, arătând că PNL a promis în fața oamenilor că va realiza o adevărată revoluție în infrastructura din Moldova, cu fonduri europene și cu fonduri naționale și că trebuie să se țină de cuvânt.

„Am promis că vom corecta proiectele PSD și că Autostrada Moldovei va deveni realitate cât mai curând, nu peste decenii. Trebuie să ne respectăm promisiunea în integralitate, nu pe jumătate. Actualul Guvern are obligația istorică să mute ”granița” Moldovei, de la Pașcani, acolo unde a stabilit-o PSD, la Siret, acolo unde este firesc. Solicit insistent Guvernului să nu ducă mai departe erorile fostelor guverne, ci să le corecteze. Să demareze imediat procedurile pentru revizuirea proiectului Autostrăzii Moldovei, astfel încât autostrada A7 să meargă până la Siret. Să includă acest proiect de care se leagă toate speranțele Moldovei între finanțările prioritare prin PNRR și  fondurile structurale, astfel încât să nu pierdem aceste oportunități de finanțare. Vă garantez că voi monitoriza personal modul în care Guvernul se va achita de angajamentele făcute în fața oamenilor”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de