Ioan Bălan este încrezător că ministrul Cristian Ghinea va reuși să obțină finanțare prin PNRR pentru extinderea rețelelor de gaze naturale și îl întreabă care este numărul de gospodării care vor beneficia de acest program


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a solicitat ministrului  Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, informații legate de programul de extindere a rețelelor de gaze naturale, având încredere că acesta va reuși să obțină finanțare prin PNRR pentru acest proiect major.

„Unul dintre proiectele majore de investiții, cu impact social și economic major pentru populație, îl reprezintă extinderea rețelelor de gaze naturale în vederea asigurării accesului gospodăriilor la un element energetic mai ieftin pentru încălzierea locuințelor pe perioada sezonului rece”, a spus Ioan Bălan.

El a reamintit că acest program a fost demarat de Guvernul PNL în anul 2020 în județul Suceava, cu o alocare financiară de cca. 1 miliard de euro în următorii 7 ani având ca obiectiv de bază racordarea până la 70% dintre gospodării la acest tip de utilitate.

„Oportunitatea finanțării acestor investiții prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență a determinat o așteptare și mai mare în societatea românească, în condițiile în care, potrivit reprezentanților Guvernului, din acest mecanism de finanțare ar putea fi utilizate până la 600 de milioane de euro, pentru extinderea a cca. 4.000 de km de rețele și racordare a aproximativ 160.000 de gospodării. Spre exemplu, numai la nivelul județului Suceava, circa 70 de primării și-au manifestat interesul direct pentru a participa în program și a crește calitatea vieții cetățenilor prin asigurarea acestui serviciu”, a adăugat Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean a adăugat că Guvernul României se află în plin proces de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene asupra aspectelor tehnice privind proiectele care vor fi finanțate prin mecanismul de redresare și reziliență și că are convingerea că ministrul Ghinea va reuși să impună, în cadrul negocierilor, interesele majore ale României.

În aceste condiții el îi solicită ministrului să precizeze ce pachet de finanțare va susține pentru investițiile în extinderea rețelelor de gaze naturale din România prin PNRR, respectiv pachet financiar, lungime rețele și număr de gospodării racordate.

Totodată, în condițiile în care necesarul total de finanțare al programului este de aproximativ 1 miliard de euro, din care aproximativ 200 milioane de euro au fost deja alocate de Guvern în anul 2020, Ioan Bălan solicită ministrului să precizeze dacă are în vedere să propună alocări suplimentare și din fondurile nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027.


Intră acum și în grupul de