Adrian Botezatu dezvăluie cum dezvoltarea Aeroportului Suceava a generat modificarea comportamentului alegătorului. Electoratul nu mai are răbdare să înghită gogoși și minciuni pe bandă rulantă. Cei plecați la muncă în străinătate revin mai des acasă și compară cu ceea ce văd în vestul Europei


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a dezvăluit, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că unul dintre efectele dezvoltării Aeroportului Suceava este modificarea comportamentului societății.

El a spus că a constatat că cei sub 30 de ani care migrează în UE la muncă nu mai stau pe termene lungi cum a fost cazul în urmă cu 10-20 de ani când cei care plecau la muncă, în special în zona de sud a Europei, Italia, Spania, Grecia, aveau stagii destul de îndelungate, iar acum cei de sub 30 de ani merg în general în Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie unde lucrează două-trei luni, revin în țară și apoi pleacă din nou.

„Nu mai stau pe termen lung”, a spus Botezatu care crede că e un factor pozitiv facilitat și de dezvoltarea Aeroportului Suceava ce a permis o frecvență mult mai mare a deplasărilor.

„Se vede ca impact în zona joburilor. Am observat schimbări și în comportamentul electoral, civic. Dacă înainte un sucevean plecat în Italia venea odată pe an sau odată la câțiva ani acasă, acum frecvența este la câteva luni. Vine foarte des pentru că îi permite zborul cu avionul să optimizeze foarte mult timpii de deplasare și de ședere împreună cu familia și atunci, prin această frecventă întoarcere acasă, a crescut și impactul asupra problemelor comunității în sensul că pentru prima dată există un termen de comparație. Ceea ce se întâmplă în județul și municipiul Suceava cu experiența din țările unde își desfășoară activitatea”, a spus Botezatu.

El a remarcat că de doi-trei ani și activismul civic este mult mai mare față de lentoarea sau indiferența care domnea în spațiul nostru.

„Și electoratul are o evoluție. Vestea proastă pentru politicieni este că electoratul a devenit mult mai exigent. Vrăjeala și abureala se pare că nu mai țin”,a spus Botezatu.

El a menționat că peste doi ani când se va intra în precampanie, judecata electoratului va fi foarte dură și foarte dreaptă pentru că electoratul și-a pierdut răbdarea.

„Electoratul nu mai are răbdare să înghită gogoși și minciuni pe bandă rulantă”, a spus sociologul sucevean.

Potrivit lui Adrian Botezatu, o condiție pentru a avea alt tip de politicieni este să existe alt tip de electorat.

„Având alt tip de electorat, automat generează alt tip de politicieni care sunt mult mai atenți la nevoile comunității locale”, a explicat sociologul sucevean.  


Intră acum și în grupul de