Dr. Alexandru Calancea explică rata de infectare mică în județul Suceava la o rată mică de vaccinare: Este vorba de foarte mulți pacienți care au trecut prin boală. Trebuie să vorbim de rata de imunizare, a celor care au trecut prin boală și a celor vaccinați


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul județean pentru Covid-19, managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că pentru stoparea epidemiei cu noul coronavirus este necesară o rată de imunizare de 75-80 la sută și că aceasta se obține atât prin vaccinare, dar și prin trecerea prin boală, apreciind că în câteva luni dozarea anticorpilor este cea care va face diferența.

„Ar trebui să ajungem la o rată de imunizare în jur de 75-80 la sută ca să putem stopa circulația acestui virus. Când vorbim de imunizare, vorbim de imunizarea celor care au trecut prin boală, imunizarea la contactul cu virusul, dar și imunizarea prin vaccinare. Vorbim de două tipuri de imunizare. Per total, vaccinați și imunizați prin boală, trebuie să ajungă procentul la 75-80 la sută din ceea ce spun specialiștii”, a spus Alexandru Calancea.

El a arătat că în județul Suceava, mare parte dintre locuitori au fost infectați, dar a menționat că recomandările vaccinării se fac și pentru cei care au fost infectați.

„Eu spun că nu trebuie să așteptăm să avem contact cu virusul. Trebuie să ne vaccinăm pentru a atinge cât mai rapid acest procent de 75-80 la sută imunizare”, a mai spus managerul SJU Suceava.

Totodată, el consideră că prezentarea doar a ratei de vaccinare și nu a ratei de imunizare este o  capcană.

„Se vorbește în ultimele zile de rata de vaccinare. Este adevărat. Este un indicator. Cred că ar trebui să vorbim de rata de imunizare”, a spus dr. Calancea care consideră că în ceea ce privește ridicarea restricțiilor ar trebui făcută în funcție de rata de imunizare și nu de vaccinare.

„Trebuie să creștem rata de vaccinare și să obținem acel 75-80 la sută grad de imunizare, dar trebuie să ne gândim că în județul Suceava, care are o rată de vaccinare scăzută, este și multă lume care s-a infectat. Nu avem dovezi științifice în acest moment să ne spună care imunizare este mai bună, mai de durată, prin vaccinare sau prin contact cu virusul”, a spus Calancea.

Medicul sucevean a subliniat că susține și recomandă vaccinarea pentru atingerea țintei de imunizare de 75-80 la sută.

„Avem o rată de infectare foarte mică, de 0,2 la mie, dar o rată de vaccinare mică. Are o singură explicație. Este vorba de foarte mulți pacienți care au trecut prin boală, care au avut contact cu acest virus. Pot să vă spun că de când am reluat consultațiile în Ambulatoriul de specialitate foarte mulți pacienți vin deja cu anticorpii prezenți fără să știe că au trecut prin boală.

Asta înseamnă că la nivelul județului Suceava rata de infectare a fost una foarte mare și asta ne-a conferit, ne conferă, o imunitate mare pentru că marea majoritate dintre noi am trecut prin boală”, a mai declarat dr. Alexandru Calancea.

El a spus că problema este că sunt statistici la DSP în care nu sunt trecuți toți cei care au trecut prin boală pentru că nici nu au știut.

„Cifrele vor subestima numărul de pacienți care au trecut prin boală. De aceea, nu putem doar să punem semne de întrebare, ci trebuie să creștem rata de vaccinare pentru a atinge această cifră de 75-80 la sută”, a spus dr. Calancea.

El a adăugat că mulți pacienți nu sunt în evidențele DSP pentru că au stat acasă, nu la spital,  și nu se știe cu exactitate câți au trecut prin boală.

„Mulți vin la cabinetul meu la cardiologie cu acești anticorpi fără să știe că au trecut prin boală, fără să fi avut niciun simptom. Nu știm câți din județul Suceava au trecut prin boală asimptomatici”, a spus Calancea.

El nu crede însă că sucevenii care au trecut prin boală și cei care s-au vaccinat depășesc 50 la sută din populația județului.

„Nu știu date, iar de aceea trebuie să creștem rata de vaccinare. S-ar putea să avem imunizare de 90 la sută dacă ajungem la 75 la sută vaccinare. Putem să așteptăm și imunitatea de turmă, dar asta înseamnă luni la rând, când unii ar putea pierde din imunitate”, a mai declarat Calancea.

El a adăugat că că vaccinul nu protejează 100 la sută, dar protejează de formele grave și a ținut să sublinieze necesitatea informării privind vaccinarea împotriva Covid-19, arătând că a constatat că mulți pacienți nu au toate datele teoretice despre această vaccinare, având informații obținute din alte surse decât cele oficiale.

„Informația trebuie să fie piatra de temelie în acest moment. Cetățeanul, când ia o decizie, trebuie să aibă toate datele la îndemână, pe înțelesul său. Nu trebuie să existe constrângeri. Cetățeanul trebuie să aibă toate datele la îndemână, pe înțelesul fiecăruia, care sunt beneficiile vaccinării și ce beneficii sunt pentru întreaga populație”, a declarat dr. Calancea.

Mai mult, dr Alexandru Calancea a apreciat că prezența anticorpilor este cea care va face departajarea, nu faptul că o persoană a făcut vaccinul sau că nu are febră.

„Din punctul meu de vedere, dozarea anticorpilor este cea care ne va departaja. Această dozare se face prin teste de laborator și veți vedea că în următoarele lui spre asta se va merge. Spre dozarea anticorpilor. Așa este și corect. Pe mine ca medic nu mă interesează dacă e vaccinat, nevaccinat, sau trecut prin boală, ci câți am cu anticorpi. Aceia sunt oameni oarecum protejați de a face o formă gravă de boală”, a spus Calancea.

El a atenționat însă că până când se va ajunge la dozarea pe scară largă a anticorpilor vaccinarea trebuie să continue și trebuie să fie cât mai facilă tuturor celor care doresc să-și facă vaccinul.


Intră acum și în grupul de