Doar Sucevița și Vatra Dornei au depus în termen proiecte de infrastructură turistică prevăzute în Masterplan susține ministerul de resort după ce deputatul Ioan Balan solicitase o actualizare investițiilor turistice prioritare din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,  Claudiu-Iulius-Gavril Năsui informații legate de actualizarea Masterplanului pentru turismul național al României și cu obiectivele de investiții prioritare în Bucovina, iar ministerul de resort a răspuns că din proiectele incluse în Masterplanul actual, doar două localități au depus proiectele în termen.

„În temeiul vechiului masterplan, în lista cuprinzând proiecte de investiții în turism de importanță națională nu figura niciun obiectiv de investiții din Regiunea de Nord-Est, iar lista cu proiecte de investiții în turism de importanță locală era destul de limitată, raportat la potențialul turistic deosebit al Moldovei”, atenționa Ioan Bălan.

În răspuns se arată că ministerul derulează un program de susținere financiară a autorităților administrației publice locale, respectiv județ, municipiu, oraș, comună, în completarea resurselor proprii ale acestora pentru finanțarea proiectelor de investiții în infrastructura de turism.

„În scopul elaborării Masterplanului  pentru inestiții în turism, în perioada  ianuarie-februarie 2017, Ministerul Turismului a  solicitat propuneri pentru proiecte de investiții în infrastructura de turism de la aproximativ 200 de unități administrativ- teritoriale”, arată ministerul care a menționat că în Anexa nr. 1 cu lista cu de investiții în turism de importanță locală, județul Suceava are următoarele proiecte:

1.            Realizare Aqua Park, orașul Gura Humorului

2.            Realizare pârtie de schi artificială – schi pe timp de vară, sanie-tobogan și tubing, orașul Gura Humorului

3.            Amenajarea unui parc de tip „Adventure”, comuna Sucevița

4.            Amenajarea unei pârtii de schi, comuna Sucevița

5.            Construirea unui patinoar, comuna Sucevița

6.            Domeniu schiabil în Munții Călimani, comuna Șaru Dornei

7.            Dezvoltarea domeniului schiabil, municipiul Vatra Dornei

8.            Creșterea atractivității stațunii turistice Vatra Dornei prin optimizarea și creșterea rețelei de producere a zăpezii artificiale, municipiul Vatra Dornei

9.            Creșterea  calității  serviciilor  turistice în  Bazinul  Dornelor  prin  amenajarea posturilor de salvamont, municipiul Vatra Dornei

Ministerul subliniază că respectivele unități administrativ-teritoriale care solicită finanțarea propunerilor de proiecte prevăzută în anexă au obligația să depună la Ministerul Turismului, în vederea avizării documentației, studiul de fezabilitate/documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI)/studiul de fezabilitate pentru obiecte mixte de investiții, precum și alte avize/acorduri/studii specifice, întocmite în conformitate cu legislați în vigoare, care să fundamenteze realizarea obiectivului de investiții, după caz, până la data de 31 decembrie 2020.

Totodată, neprezentarea acestor documente în termenul prevăzut determină eliminarea propunerii de proiect din anexa nr. I.

Pentru investițiile propuse după anul 2017 documentația care funamentează obiectivul de investiții poate fi depusă până la data de 1 august a fiecărui an.

Ministerul menționează că până în prezent au depus studii de fezabilitate:

1. Primăria Comunei Sucevița pentru proiectul „Construire patinoar artificial acoperit în comuna Sucevița și „Amenajarea unui parc de tip „Adventure” comuna Sucevița.

2. Primăria Municipiului Vatra Dornei, pentru proiectele”Creșterea calității serviciilor turistice în Bazinul  Dornelor, prin amenajarca  posturilor de  salvamont” și „Dezvoltarea domeniului schiabil, municipiul Vatra Dornei.

„Menționăm faptul că, în prezent, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a demarat procedura de modificare și completare a actului normativ menționat anterior”, se mai arată în răspuns.


Intră acum și în grupul de