Suceava Reală: Poarta feroviară de intrare în Bucovina turistică, Gara Suceava Nord, s-a degradat până a devenit Halta Ițcani


Intră acum și în grupul de

Gara Suceava Nord sau Gara Ițcani, construită în 1871 în timpul administrației austriece, a fost până în 1918 poarta de intrare în Bucovina dinspre Regatul României, fiind o gară de frontieră austriacă.

Clădirea Gării Ițcani a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava având codul de clasificare SV-II-m-B-05468.

Monument istoric, loc de intrare în Bucovina turistică, Gara Suceava Nord este dovada lipsei de interes a autorităților locale și centrale pentru această importantă clădire și a zonei adiacente.

Suceava REALĂ – ep. 29, Gara din Ițcani a devenit o ruină

Suceava REALĂ – ep. 29, Gara din Ițcani a devenit o ruină. Cartierul arată jalnic !

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 21 iunie 2021

Lucrările de restaurare au început cu greu și se pare că nu se mai termină, iar ceea ce părea că va deveni o clădire de referință se degradează de la o zi la alta.

Acoperișul peronului a fost îndepărtat și doar câțiva stâlpi ruginiți mai aduc aminte călătorilor că acolo a existat o structură.

Întreaga zonă pare ca lovită de un dezastru, iar totul este improvizat.

În jurul gării, aceeași delăsare. Nimic nu arată că ar exista o administrație locală funcțională. Doar ciorile se aud din parcul de vis-a-vis.

O stație de autobuz, poate cea mai mare din oraș la vremea când a fost construită, a devenit buncăr neautorizat, trotuarele sunt năpădite de buruieni.

De un an de zile ni se promite PNRR și foarte mulți bani europeni care vor redresa țara, iar finanțările se vor îndrepta spre modernizarea căii ferate care reprezintă mijloc de transport ecologic, dar după mai multe tenative, programul încă nu a fost acceptat de Comisia Europeană ca să putem ști exact ce fonduri vor putea fi folosite și unde.

Din păcate, Gara Suceava Nord, odată punct de referință al orașului, se degradează la nivel de haltă plasată în mijlocul unui câmp.


Intră acum și în grupul de