Senatorul Ioan Stan: Guvernarea liberal-useristă vrea să trimită în beznă și frig sute de mii de români. Înainte să reglementeze debranșările de la utilități trebuie aprobată Legea consumatorului vulnerabil


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, miercuri, că guvernarea liberal-useristă își propune să trimită în beznă și în frig sute de mii sau poate milioane de români care, deși muncesc, au venituri insuficiente pentru a-și acoperi facturile din ce în ce mai mari.

„Cu fiecare decizie luată, monstruoasa coaliție PNL-USRPLUS-UDMR se dovedește a fi dușmanul cel mai atroce al românilor de rând, al celor  care trăiesc din salariu minim pe economie, al pensionarilor și al copiilor. Altminteri nu putem înțelege de ce guvernanții au adus în discuție și de ce au convocat în sesiune extraordinară plenul Senatului pentru a vota Ordonanța de Guvern ce dă undă verde furnizorilor de utilități să debranșeze consumatorii care nu-și pot plăti facturile”, a arătat Ioan Stan.

Potrivit acestuia, o asemenea Ordonanță de Guvern nici nu-și avea rostul în momentul de față.

„Avem în continuare stare de alertă, adică acel context care a motivat măsura interzicerii debranșării. Condițiile nu s-au schimbat. Realitatea este că suntem în stare de alertă și se anunță valul 4, fiind posibil ca în scurt timp să trebuiască să luăm iarăși măsuri care să protejeze populația sub aspect economic și social”, a explicat senatorul social-democrat sucevean.

El a mai apreciat că nu se poate lua o asemenea decizie fără să se țină cont de contextul socio-economic al celor care se află în incapacitate de plată, pentru că statul român, sub conducere liberal-useristă, este și el cauză a acestor probleme de plată, deoarece guvenul Cîțu și-a dovedit ineficiența în gestionarea economică a țării, trăind numai din datorii, fără să opereze nicio creștere salarială, de pensii sau de alocații, deși avea inclusiv obligația legislativă pentru realizarea acestor majorări.

„Evident că PSD a votat împotriva acestei Ordonanțe aberante, pentru că PSD înțelege realitatea în care trăiesc românii și este conștient de rolul social pe care statul trebuie să-l joace în societate”, a arătat Ioan Stan.

El consideră că sunt multe familii cu copii, pensionari și angajați cu salarii mici care nu-și pot plăti în mod regulat facturile la utilități, iar situația lor se agravează exponențial în contextul creșterii explozive a tarifelor la energie electrică și gaze naturale.

„Procentual, peste 41% dintre gospodăriile din mediul urban și 36% din mediul rural au întârzieri de mai multe luni la plata utilităților. Drept pentru care această Ordonanță nu ar fi trebuit să fie aplicată înainte de adoptarea Legii consumatorilor vulnerabili. Firesc este întâi să protejăm, apoi să debranșăm și numai pe cei care pot, dar din rea-voință nu vor să plătească”, a menționat senatorul.

El susține că nu trebuie ca, din cauza unor rău-platnici, să fie trimiși în beznă și în frig sute de mii sau poate milioane de români care, deși muncesc, au venituri insuficiente pentru a-și acoperi facturile din ce în ce mai mari, datorate în bună parte „bunei guvernări” PNL-USRPLUS-UDMR.


Intră acum și în grupul de