VIDEO//Dr. Radu Ciornei: Varianta Omicron a SARS-Cov-2 se răspândește mult mai ușor, dar se pare că simptomele sunt ceva mai ușoare decât la celelalte variante. Recomand un lockdown autoimpus celor care au o șansă mai mare de a face boli grave, au diabet sau boli cardiovasculare


Intră acum și în grupul de

Medicul sucevean doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară Radu Ciornei, a apreciat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că noua variantă denumită Omicron a SARS-CoV-2 este un motiv de îngrijorare pe plan mondial și că nu este vorba dacă va ajunge pe teritoriul țării noastre, ci când va ajunge, solicitând cetățenilor să încerce să se protejeze.

„Pe plan mondial lucrurile încep să nu mai fie roz. Se pare că a venit momentul despre care vorbeam când totul ar putea să intre în cutie și jucăm din nou”, a spus cercetătorul sucevean.

El a explicat că pentru a se putea vorbi în cunoștință de cauză despre eficiența vaccinurilor actuate trebuie să se aștepte mai întâi rezultatele testelor de neutralizare și să se vadă dacă anticorpii care s-au format până acum la toate celelalte variante cu vaccinurile actuale sunt activi pentru varianta Omicron.

Când reintră SUCEAVA sub cod ROȘU de COVID?

Când reintră SUCEAVA sub cod ROȘU de COVID? Subiectul Zilei cu imunologul Radu Ciornei

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 29 noiembrie 2021

Dr. Radu Ciornei a spus că aceste rezultate vor apărea după circa două săptămâni pentru că testele de certitudine pentru prezența virusului se fac pe niște culturi celulare care trebuie să crească.

Cercetătorul sucevean a mai declarat că în momentul acesta nu se știe care este gradul de infectare, dar că oamenii de știință sud-africani spun că în două săptămâni de la identificare varianta Omicron a devenit dominantă în Africa de Sud ceea ce înseamnă că se răspândește foarte-foarte ușor.

Totodată, se pare încărcătura virală a acestui virus în persoanele infectate este ceva mai mare decât în cazul variantelor de până acum.

„Cei care sunt bolnavi pot transmite un număr mult mai mare de aerosoli decât cei care au fost bolnavi până acum. S-au făcut niște teste și s-a ajuns la concluzia că dacă o persoană este într-o încăpere singur, virusul ajunge foarte ușor în încăperile alăturate prin uși închise. Dar, se pare că până acum nu au fost raportate cazuri mult mai grave de boală. Simptomele sunt ceva mai ușoare. Primul simptom ca incidență este oboseala, o tuse ușoară, dispariția gustului și a mirosului se pare că nu mai sunt în prim plan, dar așteptăm informații noi despre această tulpină care ne va lovi. Întrebarea nu este dacă, ci când”, a spus Ciornei.

El a recunoscut că este acum extrem de greu pentru toți să ne restrângem activitățile, dar recomandă un lockdown autoimpus.

„Oamenii care au o șansă mai mare de a face boli grave, oamenii care încă nu s-au vaccinat și au diabet, boli cardiovasculare, le recomand cu toată căldura să-și limiteze numărul de contacte pe care îl au, să iasă din casă doar când este nevoie și să-și facă propria bulă în care să navigheze.Trebuie să ne gândim în primul rând la siguranța noastră”, a spus Ciornei.

Imunologul sucevean a mai arătat că Omicron este în momentul de față o variantă de îngrijorare pe plan mondial.

„Comportamentul cu risc minim ar trebui să ni-l punem în raniță în fiecare zi și să nu ne bulucim la cozi. Sucevenii să se gândească foarte bine că această posibilitate de a veni o tulpină să ne facă pe toți să ne vaccinăm din nou este din ce în ce mai aproape. Dacă se face un nou vaccin pentru această tulpină va fi doar booster. Nu va trebui să facem din nou trei doze. Aceste mutații vor fi neutralizate în noul vaccin printr-un singur booster”, a mai spus Radu Ciornei.

Totodată, el a reiterat că masca de protecție trebuie purtată în aer liber în zonele aglomerate și că mai ales când rata de infectare este scăzută, cum este acum în județul Suceava, nu ar fi necesară masca de protecție în aer liber.


Intră acum și în grupul de