Senatorul Ioan Stan: „Bulgărele” facturilor mari la energiei nu trebuie lăsat să se transforme în avalanșă și e nevoie de măsuri excepționale pentru a apăra confortul economic al românilor


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senator Ioan Stan, a apreciat, sâmbătă, că este nevoie de măsuri excepționale pentru reducerea costurilor cu energia pentru români, atât persoane fizice cât și firme pentru ca povara facturilor majorate să devină suportabilă.

„PSD este conștient de criza care se prefigurează în urma scumpirii energiei drept pentru care consideră că „bulgărele” facturilor mari nu trebuie lăsat să se transforme într-o avalanșă care să măture tot. De aceea trebuie luate măsuri excepționale pentru a apăra confortul economic al românilor, iar partidul nostru nu ezită să ofere soluții în vederea obținerii acestui deziderat”, a transmis Ioan Stan.

Senatorul PSD sucevean a arătat că în acest sens consideră că măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic față de gravitatea situației.

„În opinia noastră, credem că măsurile amintite ar avea impactul scontat dacă aplicarea lor s-ar face de la 1 februarie și totodată, trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor. De asemenea, trebuie introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării”, a menționat liderul social-democrat.

El mai spune că este imperios necesar ca măsurile de susținere cât și cele de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor arătând că acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri,  ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare.

„Ideea esențială pentru care insistă PSD este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid pentru ca povara facturilor majorate să devină suportabilă”, a subliniat senatorul sucevean.

Ioan Stan a menționat că PSD atrage atenția că România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauza liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele de dreapta.

„Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită.În aceste condiții apostolii și artizanii liberalizării cu orice chip, precum domnii Florin Cîțu sau Virgil Popescu, care propovăduiau că libera concurență va duce la scăderea prețurilor, cel mult la menținerea lor, ar trebui măcar să tacă, dacă ar avea puțină decență. Să se uite la ce drame au provocat, să plece capul, să recunoască cât de mult s-au înșelat și să tacă! Românii n-au nevoie de tupeu și de noi lecții de la cei care s-au dovedit rupți complet de realitate. Au nevoie de soluții!”, a concluzionat senatorul Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de