Ioan Stan: Efectul liberalizării energiei a generat prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari pentru că nu există concurență reală, iar prețurile nu scad cum promiteau profeții PNL ai liberalizării. PSD caută soluții legislative pentru revenirea la un sistem reglementat

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, joi, că măsurile adoptate de Guvern pentru protejarea populației și agenților economici de creșterea prețurilor la energie nu sunt cele dorite de PSD, dar spune că nici acestea nu erau luate dacă PSD nu era la guvernare.  

„În ciuda faptului că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze, acestea intră în vigoare de la 1 februarie și nu de la 1 ianuarie așa cum și-a dorit PSD. Partidul nostru propusese o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice începând cu 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, fără o justificare solidă”, a declarat Ioan Stan.

Președintele PSD Suceava spune și în această situație PSD susține în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie era posibilă, fiind o soluție eficientă atât pentru  consumatorii care își puteau plăti facturile, cât și pentru furnizori, care puteau încasa facturile, dar că insistențele PSD s-au lovit de opoziția miniștrilor respectivi.

„Acestea fiind spuse considerăm că aplicarea noilor plafoane și compensări doar pentru lunile februarie și martie, nu reprezintă o soluție perfectă, dar asigură totuși un sprijin consumatorilor. Nu este ceea ce ne-am dorit, dar trebuie subliniat că dacă PSD nu ar fi fost la guvernare nici măcar nu s-ar fi discutat despre o nouă ordonanță pentru protejarea populației”, a menționat senatorul.

Ioan Stan subliniază că, în acest context, o miză mare pentru PSD rămâne reglementarea pieței din luna aprilie, când vor înceta măsurile luate acum în regim de urgență.

„Sub acest aspect, singura soluție rezonabilă pentru prevenirea unor șocuri majore este revenirea la un sistem reglementat, pe o durată limitată. De aceea PSD a constituit deja un grup în partid care lucrează la elaborarea actelor normative necesare pentru un calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, începând de la 1 aprilie”, a precizat Ioan Stan.

Potrivit președintelui PSD Suceava, această intervenție a statului pe piața energetică este necesară deoarece toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe piețele energetice en-gros a generat prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021, față de septembrie 2020.

„În fapt nu există concurență reală, iar prețurile nu scad cum promiteau profeții PNL ai liberalizării”, a spus liderul social-democrat.

El a subliniat că PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani, unul dintre aceste derapaje fiind și cel al liberalizării pieței energetice.