Sfârșitul păcii: Confruntarea dintre Orient și Occident va modifica fundamental lumea pe care o cunoaștem, va modifica sferele de influență, economia și stilul de viață- opinie de dr. Adrian Botezatu


Intră acum și în grupul de

Recunoașterea  de către Federația Rusă a independenței celor două republici secesioniste din Donbas reprezintă eșecul negocierilor de pace ruso-americane (principalul obiectiv urmărit de ruși în cadrul negocierilor era obținerea garanțiilor scrise ale neadmiterii Ucrainei în NATO, iar păstrarea celor două republici rusofone în componența Ucrainei pe o formulă federativă era unul din instrumentele blocării accederii statului ucrainean în structurile nord-atlantice).

Recunoașterea independenței celor două republici separatiste este pentru Federația Rusă scenariul minimal; o invazie pe scară largă a Ucrainei este scenariul maximal (această recunoaștere nu va schimba fundamental lucrurile în teren,  cele două republici oricum erau sub controlul FR).

Discursul lui Vladimir Putin este o declarație de război față de influența și ingerințele Occidentului în русский мирlumea rusă. Din acest moment Federația Rusă va interveni oriunde pentru a proteja comunitățile rusofone deoarece are și capacitatea și motivația să o facă (cu siguranță, această nouă abordare se va face simțită și în R. Moldova care are o importantă comunitate rusofonă).

Odată declanșate sancțiunile occidentale la adresa Rusiei, aceasta va declanșa contramăsuri din panoplia războiului hibrid la adresa țărilor occidentale responsabile de sancțiuni; dacă până acum sancțiunile erau formale, de data aceasta confruntările vor fi dure: scoaterea unor companii de pe piețe, falimente, mișcări secesioniste, confiscări de active, sabotaje ale rețelelor informatice și a infrastructurii strategice statale, migrații de populații etc….

Cum China își propune reunificarea (cel mai probabil prin forță) cu Taiwanul care este un satelit politic, economic și militar al SUA, solidaritatea împotriva hegemoniei americane dintre China și Rusia va crește. La acest bloc anti-SUA este foarte probabil să se alinieze și alte puteri regionale Iran, Egipt, India, Pakistan, Brazilia. Turcia nu se va alia cu Rusia, ci va pivota din nou către SUA, fapt ce va genera o confruntare ruso-turcă.

Toată lumea este conștientă că o confruntare directă SUA-Rusia poate ajunge la un război atomic care va însemna extincția rasei umane.  Din acest motiv, în prima fază confruntarea va fi hibridă, fiecare va sabota interesele, infrastructura strategică și aliații celuilalt. În calitate de aliat fidel al SUA, este de așteptat ca România să fie vizată de acțiuni subversive ale Federației Ruse (cea mai posibilă direcție fiind aceea a accederii la putere a unor formațiuni politice cu program explicit anti-NATO și anti-UE și menținerea haosului și ineficienței administrative; un alt context favorabil este reprezentat de faptul că jumătate dintre români consideră că sunt tratați ca cetățeni de rangul doi în cadrul UE).

Confruntarea dintre Orient și Occident este în plină desfășurare, va modifica fundamental lumea pe care o cunoaștem, va modifica sferele de influență, economia și stilul de viață. Ambele blocuri joacă la victorie, deci confruntarea va fi dură și fără milă…..

ADRIAN BOTEZATU este sociolog, politolog, doctor în geografie politică

Această opinie a fost publicată și pe sociologbotezatu.ro


Intră acum și în grupul de