Deputatul Radu Ciornei cere ministrului Sănătății ca bătaia de joc pentru dovedirea calității de asigurat în sistemul CNAS să înceteze


Intră acum și în grupul de

Deputatul USR de Suceava Radu Ciornei care a fost sesizat și de colegi și cetățeni care i-au vorbit despre bătaia de joc pe care o suportă pentru a dovedi calitatea de asigurat, a solicitat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să găsească urgent soluții.

Radu Ciornei a explicat ministrului Sănătății că se află printre cetățenii români care „beneficiază” de „debandada și lipsa de respect” față de cei care au calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate.

„Reîntors în România de 6 ani, plătesc contribuția legală pentru a  primi servicii medicale în sistemul de stat. Cu toate că plătesc de atâția ani,  mi s-a explicat că nu mi se va emite card de sănătate, ci trebuie să bat drumurile, să aduc adeverințe de angajat la CJAS, apoi mi se va elibera o hârtie ce va ține loc de card de sănătate. Asta în condițiile în care calitatea de asigurat se verifică foarte ușor, pe acel portal specializat”, a spus Ciornei care întreabă care mai este rolul acestor adeverințe în cazul în care sistemul îmi confirmă caliltatea de asigurat.

Deputatul sucevean arată că o altă problemă este întâmpinată de cei care își plătesc asigurarea singuri, pe întreg anul,  dar în loc de card primesc adeverințe ce au valabilitatea de doar 60 de zile. 

„Am zilnic oameni revoltați, în audiențe, care îmi povestesc despre această lipsă crasă de respect cu care sunt tratați, iar eu nu pot decât să le promit că voi cere soluționarea unor situații care trenează de foarte multă vreme.Peste tot, oamenilor li se cer copii după buletin, ștampile și dosare cu șină, acestea fiind nu numai enervante, uzate moral, dar și ilegale”, a subliniat deputatul Radu Ciornei.

El îi solicită ministrului Sănătății să înceteze bătaia de joc față de cetățenii români și să eficientizeze sutele de mii de ore pierdute de angajații CJAS cu probleme ce ar putea fi rezolvate printr-o abordare cerebrală, lucrativă, cu dorință de a da soluții problemelor, nu de a găsi probleme soluțiilor.

Ciornei menționează că este membru al Adunării Reprezentanților CNAS,  dar că până la adunarea anuală dorește ca ministrul să răspundă dacă există în momentul de față un plan de eliberare a cardului de sănătate pentru toți cetățenii români ce au o asigurare în sistemul national de sănătate și care este justificarea pentru care există cetățeni care au card, iar altora nu li se eliberează cardul ani întregi.

Mai mult el vrea să afle cine este răspunzător de actuala situație în care cetățeanul român este batjocorit, și obligat să piardă zile întregi pentru niste soluții temporare care nu sunt rezolvate de ani de zile.

„De ce se mai cere adeverință de salariat și trecerea pe la CJAS în cazul în care sistemul electronic certifică instantaneu calitatea de asigurat? De ce eliberați adeverințe de 60 de zile unui om care și-a plătit în avans asigurarea, până la sfârșitul anului? Când aveți de gând să integrați și să implementați un sistem unitar, scutind cetățenii de aceste umilințe continue? ”, a mai întrebat deputatul Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de