Deputatul Ioan Bălan vrea asigurări de la ministrul Agriculturii că cele 200 milioane de euro alocate pentru procesarea produselor agricole în România nu vor stimula importul unor materii prime

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a solicitat, în Parlament, ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, asigurări că vor fi luate măsuri astfel ca prin încurajarea procesării produselor agricole în România vor fi utilizate materii prime autohtone și nu vor fi stimulate importurile.

Astfel, Ioan Bălan i-a transmis ministrului că susținerea sectorului de procesare a produselor alimentare românești prin intermediul măsurilor promovate de Guvernul României în cadrul pachetului ”Sprijin pentru România” este deosebit de bine apreciat la nivel național.

„Cu toate acestea, este deosebit de important ca pentru asigurarea unui lanț de valoare adăugată pe toată linia de producție (de la tarla, la consumator), să fie promovate cât mai urgent programe de finanțare pentru dezvoltarea capacităților de depozitare pentru produsele agricole ce vor fi recoltate în anii viitori”, a arătat deputatul liberal sucevean.

Potrivit acestuia, depozitele moderne vor garanta faptul că procesatorii vor utiliza materii prime românești pe tot parcursul anului, nu numai în perioadele de strângere a recoltelor. Această măsură va asigura și șansa reechilibrării balanței comerciale a României.

Totodată, având în vedere oportunitățile istorice de finanțare din fonduri externe nerambursabile pe care le are țara noastră în următorii ani, Ioan Balan cere ministrului să precizeze ce măsuri are în vedere pentru a se asigura că alocarea financiară de 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România nu va stimula importul unor materii prime, în detrimentul produselor românești.

Mai mult, deputatul sucevean îi solicită ministrului să spună și când intenționează să lanseze programe de finanțare susținute din fonduri europene nerambursabile în scopul înființării sau dezvoltării de capacități de depozitare pentru produsele agricole românești.