Deputatul Ioan Bălan atenționează în Parlament asupra calității lucrărilor de investiții publice: Fără o supraveghere atentă și constantă a calității lucrărilor ne-am putea trezi cu investiții realizate, dar impracticabile sau care necesită alte și alte noi investiții


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a atras atenția, printr-o declarație politică în Parlament, asupra calității investițiilor publice, subliniind că acestea vor trebui constant monitorizate, iar un lucru important va fi ca materialele folosite să fie de calitate pentru a nu genera costuri suplimentare.

„În ultimii doi ani, investiții publice din România au înregistrat creșteri consistente, atât valoric, cât și ca volum, fie că vorbim despre infrastructura de transporturi, despre sistemul de educație și de sănătate sau despre extinderea rețelelor de utilități. Mai mult decât atât, cu ajutorul fondurilor europene disponibile prin PNRR și prin cadrul financiar european multianual, anul 2022 se prefigurează deja ca fiind anul cu cele mai puternice investiții publice din ultimele trei decenii”, a spus Ioan Bălan.

Potrivit deputatului sucevean, România se dezvoltă sub ochii noștri, iar momentul așteptat de foarte mult timp chiar a sosit.

„Avem șansa istorică de a elimina toate decalajele de dezvoltare dintre țara noastră și celelalte state UE, precum și decalajele economice dintre provinciile istorice ale țării”, a spus parlamentarul sucevean.

Ioan Bălan le-a transmis colegilor parlamentari că nu este adeptul doar al cantităților, ci că este un puternic susținător al calității investițiilor făcute din banii românilor.

„Nu trebuie să trecem cu vederea că, în trecut, unele investiții realizate prin țară nu s-au ridicat la calitatea pe care ne-am dorit-o sau pe care românii o așteaptau atunci când se cheltuiau sume din impozitele plătite de ei. Pe viitor, asemenea situații trebuie evitate”, a precizat deputatul.

El și-a arătat temerea că creșterea puternică a prețurilor pentru majoritatea materialelor utilizate în construcții trebuie să pună autoritățile în mișcare, astfel încât la realizarea unor investiții publice să nu fie utilizate materiile prime și materiale cele mai slabe din punct de vedere calitativ, care sunt cele mai atractive pentru constructori, pentru că sunt și cele mai ieftine.

„Fără o monitorizare permanentă a calității execuției proiectelor de investiții am putea să ne aflăm în situația în care investiții noi necesită costuri de întreținere suplimentare sau lucrări de reparații la numai câteva luni după finalizare, ceea ce nu ne dorim. Așadar, fără o supraveghere atentă și constantă a calității lucrărilor ne-am putea trezi cu investiții realizate, dar impracticabile sau care necesită alte și alte noi investiții. Investițiile trebuie să ne aducă bani și locuri de muncă, nu să fie purtătoare de costuri”, a mai declarat Ioan Bălan.

Mai mult, parlamentarul liberal a arătat că în România sunt constructori foarte harnici și buni profesioniști, lucru demonstrat de lucrările realizate de aceștia în ultimii ani.


Intră acum și în grupul de