Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Apărării informații despre producerea de vaccinuri și seruri la Institutul „Cantacuzino”: Producția de vaccinuri, seruri și medicamente pe care ar putea să o realizeze acest institut ar genera economii bugetare substanțiale


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a solicitat, în Parlament, ministrului Apărării, Vasile Dâncu, informații legate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” care a trecut în urmă cu cinci ani din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea MApN pentru a începe un proces de modernizare, dar că încă nu sunt rezultate palpabile.

„În urmă cu 5 ani, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” a trecut din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale. Scopul urmărit a fost acela de revitaliza Institutul prin investiții, prin modernizarea infrastructurilor, prin achiziția de echipamente și prin menținerea cercetătorilor științifici, astfel încât, într-o perioadă rezonabilă de timp, Institutul să poată produce în condiții de maximă siguranță vaccinuri, seruri, medicamente și alte substanțe medicale esențiale”, a arătat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, din păcate, la 5 ani distanță de la schimbările amintite, Institutul încă nu are capacitatea și nici infrastructura necesară pentru a demara producția la scară largă a substanțelor amintite, iar România continuă să achiziționeze de pe piețele internaționale, la prețuri mult mai mari, inclusiv vaccinurile antigripale.

Deputatul Ioan Bălan consideră că producția de vaccinuri, seruri și medicamente pe care ar putea să o realizeze Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” ar gemera economii bugetare substanțiale și ar genera o stare de independență a României pentru anumite substanțe medicale.

În acest context, deputatul liberal sucevean solicită ministrului să precizeze care este valoarea totală a investițiilor realizate la nivelul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” în perioada 2017-2021 și ce tip de investiții/dotări au fost realizate.

Totodată, dat fiind componenta pronunțată de reziliență pe care o are Institutul în arhitectura instituțională din România, parlamentarul sucevean vrea să afle dacă au fost elaborate cereri de finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru investiții/dotări.

Mai mult, Ioan Bălan cere informații despre valoarea totală a investițiilor care trebuie realizate în continuare pentru a putea operaționaliza producția la scară a vaccinurilor și serurilor și despre ce produse realizează în prezent Institutul și care este termenul pe care ministrul îl asumă pentru începerea producției de vaccinuri și seruri.


Intră acum și în grupul de