Ioan Bălan cere ministrului de Interne măsuri pentru fluidizarea traficului în Vama Siret


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a solicitat, printr-o întrebare adresată în Parlament ministrului de Interne, Lucian Bode, măsuri pentru fluidizarea traficului prin Vama Siret.

El i-a mulțumit ministrului pentru tot sprijinul pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne l-au acordat autorităților locale, societății civile și voluntarilor din județul Suceava, care s-au implicat în acordarea de sprijin pentru refugiații ucraineni în ultimele trei luni.

Deputatul atrage atenția ministrului că imposibilitatea utilizării de către Ucraina a porturilor de la Marea Neagră pentru a transporta mărfurile a generat o intensificare a transporturilor alternative (rutier și feroviar), fluxurile de camioane fiind și de peste 10 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

El a arătat că această situație a determinat puternice aglomerări în punctul de trecere a frontierei de stat de la Siret din județul Suceava, unii șoferi de camion așteptând și mai bine de o săptămână pentru a putea trece frontiera de stat cu România.

„În ciuda faptul că Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un puternic deficit de personal la nivelul tuturor structurilor, consider că o suplimentare temporară a personalului în PTF Siret ar diminua în mod semnificativ aglomerația și ar diminua timpii de așteptare”, a mai precizat Ioan Bălan.

Totodată, el spune că reconfigurarea traficului de mărfuri prin România aduce beneficii pe orizontală și pentru țara noastră, dar contribuie la asigurarea stocurilor de alimente în spațiul Uniunii Europene.

În aceste condiții el solicită ministrului de Interne să spună dacă este posibil ca, cel puțin cu caracter temporar, să suplimenteze numărul de personal din punctul de trecere a frontierei Siret în scopul diminuării timpilor de așteptare și al fluidizării tranzitul de mărfuri.

Totodată, Ioan Bălan vrea să afle dacă dat fiind volumul uriaș de mărfuri, în special cereale, care urmează să intre în România, ministrul ia în calcul ca, cel puțin cu caracter temporar și exclusiv pentru tranzitul de marfă, să propună deschiderea și operaționalizarea rapidă a noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

Deputatul liberal sucevean îi solicită ministrului să prezinte ce alte măsuri are în vedere să aplice astfel încât sprijinul statului român pentru Ucraina să se materializeze și pe componenta economică, prin facilitarea exporturilor de mărfuri.


Intră acum și în grupul de