Ioan Bălan: În Moldova e nevoie de o industrializare puternică. Trebuie să punem capăt acestui lanț al slăbiciunilor în care exportăm materii prime și importăm produse finite, realizate chiar cu resursele noastre naționale


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan susține într-o declarație politică în Parlament că este nevoie de o industrializare puternică în județele Moldovei și de investiții străine mari pentru ca zona să continue să se dezvolte într-un ritm alert.

„Chiar dacă Moldova a fost ocolită multă vreme de investițiile străine directe, moldovenii au reușit, prin propriile forțe, să dezvolte o economie locală puternică, bazată pe întreprinderi mici și mijlocii foarte competitive. La Suceava, avem structuri de turism private care pot oricând să concureze cu structuri similare din state dezvoltate. Avem mici producători de produse alimentare din legume, fructe, carne sau brânzeturi care sunt apreciate pe cele mai pretențioase piețe din lume. Avem mici producători de textile și de articole vestimentare care concurează cu marile case de producție din lume. Avem producători locali de produse artizanale, tradiționale, inegalabile și extrem de căutate în toată lumea”, a spus deputatul liberal sucevean.

El a explicat că sunt zeci de mii de oameni harnici în Moldova care au reușit să pună pe picioare o economie locală cu care să poate mândri nu numai în țară, ci și peste hotare.

„Cu toate acestea, cei mai mulți dintre întreprinzătorii moldoveni au fost și sunt afectați de evoluțiile prețurilor energetice, de blocajele apărute pe lanțurile de aprovizionare, de agresiunea brutală a Rusiei asupra poporului ucrainean. Cu ajutorul Guvernului condus de Nicolae Ciucă și al fondurilor europene nerambursabile care vor fi direcționate către firmele românești, am convingerea că antreprenorii moldoveni vor trece cu bine și peste această perioadă dificilă”, a adăugat parlamentarul.

Ioan Bălan a menționat că pe lângă economia locală moldovenească cu care el  se mândrește, bazată în principal pe întreprinderi mici și mijlocii, Moldova are nevoie de o industrializare puternică, de investiții străine strategice de mari dimensiuni, capabile să pună în valoare toate resursele regiunii, atât resurse naturale, cât și resurse umane.

„Trebuie să punem capăt acestui lanț al slăbiciunilor în care exportăm materii prime și importăm produse finite, realizate chiar cu resursele noastre naționale. Trebuie să-i încurajăm, prin locuri de muncă bine plătite, pe tinerii absolvenți ai universităților și școlilor din Moldova ca să rămână acasă, în țara lor și să-și construiască aici un viitor”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Ioan Bălan Moldova are tot ceea ce-i trebuie pentru a se dezvolta ca punct industrial strategic al țării.

„Până acum, piedica majoră era reprezentată de lipsa autostrăzilor. Dacă se va menține actualul ritm de realizare pentru autostrăzile Moldovei, infrastructura de transporturi va fi chiar un avantaj competitiv pentru dezvoltarea industrială a țării lui Ștefan. Îmi exprim speranța că toată diplomația românească, în special însărcinații cu afaceri economice, vor prezenta mediilor de afaceri din statele dezvoltate ce oportunități uriașe prezintă Moldova pentru economia europeană și îi vor convinge să participe la industrializarea acestei părți de țară”, a concluzionat deputatul liberal Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de