Deputatul Ioan Bălan vrea mai multă descentralizare și-l dă ca exemplu pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a preluat de la CNAIR realizarea unei porțiuni din Autostrada Nordului


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan s-a pronunțat, miercuri, în plenul Parlamentului pentru creșterea gradului de descentralizare arătând că aceasta are efecte pozitive și a exemplificat cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a impulsionat construcția de autostrăzi inclusiv prin preluarea execuției unei porțiuni din Autostrada Nordului.

„Planul Național de Redresare și Reziliență aduce beneficii nu numai prin sumele consistente pe care România le poate utilza pentru a realiza lucrări de infrastructură sau a moderniza sistemele publice, ci și prin faptul că acest mecanism european ne îndeamnă la reforme structurale, unele amânate de prea mult timp. Un sistem de pensii fără inechități, o salarizare corectă în sectorul public, o transformare radicală a sistemului de învățământ, eliminarea abandonului școlar, consolidarea sistemului de sănătate și continuarea proiectelor de extindere a utilităților pentru gospodării sunt numai câteva dintre domeniile pe care țara noastră trebuie să le transforme într-o perioadă destul de scurtă de timp”, a spus Ioan Bălan.

El a subliniat că în acest context al reformelor, și-ar dori să vadă reluate discuțiile și asupra reformelor administrative, în special cu privire la creșterea gradului de descentralizare financiară și decizională a administrației publice locale.

„Se spune că așa cum pomul se cunoaște după roade și omul trebuie apreciat după fapte. Nu mai este pentru nimeni o necunoscută faptul că Gheorghe Flutur a reușit, din poziția de președinte al Consiliului județean Suceava, să impregneze un suflu nou în toată administrația publică din Bucovina. Stau dovadă, în acest sens, toate investițiile realizate în ultimii ani, de la infrastructura județeană de drumuri și poduri, la cea sanitară, educațională sau socială”, a declarat Ioan Bălan.

Parlamentarul sucevean liberal a mai arătat că  Gheorghe Flutur accelerează și construirea autostrăzilor Moldovei, preluând de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, atât centura ocolitoare a municipiului Gura Humorului, cât și centura ocolitoare a municipiului Suceava, la profil de autostradă.

„Deja proiectul pentru primul proiect este aproape gata și urmeză demararea lucrărilor de construire”, a spus Ioan Bălan.

Deputatul liberal se întreabă de ce nu sunt sprijiniți mai puternic astfel de oameni harnici și gospodari.

„Văzând cu președintele Gheorghe Flutur a reușit să facă posibil ceea ce noi, bucovinenii, așteptam de ani de zile, nu pot să nu mă întreb de ce nu sprijinim mai puternic asemenea oameni harnici, asemenea gospodari, printr-o mai mare descentralizare financiară și decizională a administrației publice locale. Se vede cu ochiul liber faptul că administrația locală poate să fie mai rapidă și mai eficientă decât structurile guvernamentale, chiar și în domeniul infrastructurii de transporturi. Am convingerea că o mai mare descentralizare a administrației publice locale va permite primarilor și consiliilor județene să acționeze mult mai eficient în direcția modernizării comunităților locale”, a concluzionat Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de