Acasă Politica Deputatul Ioan Bălan vrea ca Ministerul Agriculturii să sprijine în Suceava înființarea...

Deputatul Ioan Bălan vrea ca Ministerul Agriculturii să sprijine în Suceava înființarea de centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor, a plantelor medicinale și aromatice din zona de munte


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan solicită Ministerului Agriculturii să prezinte informații privind modul în care va sprijini înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor, a plantelor medicinale și aromatice.

Într-o întrebare adresată ministrului Agriculturii, Ioan Bălan arată că județul Suceava oferă condiții deosebit de bune pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, ceea face din programul înființat prin Legea nr.333/2018 o soluție utilă pentru dezvoltarea producătorilor locali.



„Chiar dacă există acest program util pentru dezvoltarea acestei componente de procesare, resursele naturale din zona montană suceveană nu sunt puse în valoare la cel mai înalt nivel. În unele situații, fructele de pădure, ciupercile sau plantele medicinale sunt doar colectate, ambalate, exportate și procesate în alte state din Uniunea Europeană sau din afara spațiului comunitar”, arată parlamentarul liberal sucevean.

Având în vedere necesitatea sprijinirii micilor antreprenori români pentru a putea să înființeze capacități de procesare în acest domeniu, Ioan Bălan solicită ministrului să precizeze câte entități private din județul Suceava au beneficiat de sprijin financiar pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, prin programul înființat prin Legea nr.333/2018?

El mai cere să i se indice și ce axe de finanțare sunt disponibile pentru înființarea acestui tip de centre de de colectare şi prelucrare primară în anul 2022 și în următorii 5 ani.

Totodată, Ioan Bălan întreabă care sunt măsurile de sprijin avute în vedere pentru antreprenorii din acest sector în vederea unei bune valorificări pe piața internă și la export a produselor lor.

Reamintim că funcția de ministru al Agriculturii este ocupată, în prezent, interimar, de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după ce fostul ministru, Adrian Chesnoiu, a demisionat din funcție după ce a fost pus sub acuzare de DNA.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version