Legea deputaților suceveni George Șoldan și Eugen Bejinariu a fost aprobată: Amenzile aplicate pentru necompletarea PLF sunt anulate oficial, iar banii vor fi restituiți la cerere


Intră acum și în grupul de

Parlamentul a votat, miercuri,  proiectul de lege Șoldan-Bejinariu pentru anularea tuturor amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) și restituirea, la cerere, a sumelor plătite de către românii care au fost amendați.

Deputatul PSD de Suceava, Gheorghe Șoldan, a declarat că acest proiect de lege pe care l-a propus împreună cu colegul său de la PSD Suceava, Eugen Bejinariu, a fost de fapt o lege cerută de toți românii care au luptat pentru a-și face dreptate în această situație, provocată de o măsură ce a fost greșit aplicată de autorități.

El a spus că un sistem birocratic încremenit în proceduri neînțelese și care punea românii inutil să se adreseze instanțelor de judecată l-a făcut să se implice pentru rezolvarea acestei situații.

„Mii de români au primit pe nedrept amenzi pentru necompletarea PLF sau completarea greșită a acestuia, iar soluția pentru a-i degreva de un calvar în justiție a fost inițierea legii pentru anularea acestor amenzi”, a spus deputatul.

El consideră că a fost o nedreptate și o povară financiară pentru mii de români să plătească o amendă de 1000 sau 2000 de lei, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei chiar au completat formularul digital, doar că nici ei și nici DSP nu mai puteau dovedi completarea formularului.

„Autoritățile ridicau din umeri, ziceau că nu pot anula amenzile, că trebuie plătite, conform legilor în vigoare, și îndemnau oamenii să conteste în instanță. Mii de români, în același timp, căutau soluții singuri alături de avocați și juriști. Chiar dacă unii au cerut anularea amenzilor în instanțe, legea trebuie să fie aplicată la fel pentru toată lumea”, a explicat Șoldan.

El a subliniat că din acest motiv a inițiat acest proiect de lege care să repare o eroare pe care statul trebuie să și-o asume și să fie restituiți banii din amenzi.

„Mai mult, le cer scuze tuturor românilor amendați în mod nedrept de statul român, pentru tot chinul prin care au trecut. Mulțumesc tuturor colegilor parlamentari care au votat pentru această lege”, a spus Șoldan.

Legea va fi trimisă la promulgare la Președintele României, iar apoi își va produce efectele.


Intră acum și în grupul de