Cerere din Senat în cazul blocajului generat de autocamioanele ce așteaptă să ajungă în PTF Siret: Rezolvarea acestei probleme ar trebui să ocupe un loc central pe agenda coaliției de guvernare


Intră acum și în grupul de

Senatorul USR de Suceava Gheorghiță Mîndruță l-a interpelat, în Senat, pe ministrul de Interne, Lucian Bode, pe tema blocajului generat de coloana de autocamioane care așteaptă să treacă frontiera prin PTF Siret.

Mîndruță i-a transmis ministrului că Vama Siret este cel mai solicitat punct de trecere a frontierei pentru transportul de mărfuri.

El a arătat că din cauza războiului din Ucraina au început să apară probleme logistice extrem de serioase în transportarea mărfurilor către și dinspre Europa de Est.

„În țara noastră, de exemplu, șoferii de camioane așteaptă zile în șir la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, respectiv Ucraina. Aglomerația pentru camioane la ieșirea din țară există și la Isaccea, Galați, Negru Vodă și Giurgiu. Cu titlu particular, la Vama Siret în județul Suceava, de câteva săptămâni autocamioanele formează cozi kilometrice așteptând să treacă granița”, a spus senatorul USR.

Mîndruță a mai declarat că, cu toate că MAI a dat asigurări că a luat toate măsurile necesare pentru fluidizarea situației, prin majorarea numărului de lucrători vamali, suplimentarea personalului Poliției de Frontieră de la vamă și acordând prioritate autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, problema timpului mare de așteptare persistă.

„Chiar zilele trecute am fost contactat de șoferi de autocamion care transportă mărfuri perisabile. Au așteptat nu mai puțin de șase zile până au trecut granița. În toată această perioadă caniculară, motoarele și instalațiile de frig trebuie să funcționeze pentru a păstra în condiții optime marfa.Parcări special amenajate pentru acest volum de camioane nu există, iar acestea sunt dirijate și distribuite pe alte rute din satele din apropiere devenind o problemă și un incovenient inclusiv pentru locuitorii din zonă. Să nu uităm de sănătatea șoferilor puși în pericol de stresul la care sunt supuși, precum și de condițiile în care sunt nevoiți să reziste atâtea zile”, a mai spus senatorul sucevean.

Gheorghiță Mîndruță a adăugat că, mai mult decât atât, impactul cozilor kilometrice și al timpilor de așteptare se reflectă negativ în activitatea firmelor de transport precum și în respectarea termenelor de livrare către beneficiari.

El a subliniat că în ciuda asigurărilor date de Poliția de Frontieră privind procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de autocamioane care transportă mărfuri persiabile, problema persistă.

Senatorul Mîndruță îl întreabă pe ministrul de Interne ce măsuri va lua pentru a găsi soluții care să rezolve problema în mod real.

„Având în vedere că aceste cozi kilometrice duc la blocarea șoselelor din județul Suceava, deoarece nu există un spațiu special destinat în care autocamioanele să aștepte până la procesarea documentelor, ce soluții va implementa MAI pentru a descongestiona drumurile blocate?”, a mai întrebat senatorul sucevean.

Totodată, Mîndruță a atenționat că pentru zilele pierdute la graniță și blocajul transporturilor pare că nu este nimeni răspunzător.

„Românii se confruntă cu probleme reale și totuși guvernanții noștri își găsesc mereu alte și alte preocupări. Rezolvarea acestei probleme ar trebui să ocupe un loc central pe agenda coaliției de guvernare. Situația expusă astăzi este una dintre problemele care necesită măsuri urgente și care nu se va rezolva de la sine”, a concluzionat Gheorghiță Mîndruță.

Astăzi am abordat problema șoferilor de autocamioane care așteaptă zile în șir la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, respectiv cu Ucraina. Din cauza războiului, au început să apară probleme logistice serioase în transportarea mărfurilor către și dinspre Europa de Est. La Vama Siret, în județul Suceava, de câteva săptămâni, autocamioanele formează cozi kilometrice, așteptând să treacă granița. Am adresat întrebări Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, pentru a afla care sunt măsurile pe care MAI le va implementa de urgență în rezolvarea acestei situații. #interpelare

Publicată de George Mîndruță pe Miercuri, 29 iunie 2022

Intră acum și în grupul de