Ioan Bălan către Petre Daea: Fermierii vând laptele la prețuri medii de 2 lei, iar la consumatorul final ajunge cu prețuri de peste 8 lei. Ce măsuri ați dispus pentru a corecta această deficiență a pieței?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan l-a întrebat, în Parlament, pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care sunt măsurile pe care acesta le are în vedere pentru încurajarea crescătorilor de bovine din România astfel încât aceștia să continue activitatea de creștere a animalelor și de producție a laptelui.

„În contextul inflaționist actual, una dintre majorările cele mai abrupte ale prețurilor produselor alimentare a fost înregistrat în domeniul laptelui și al produselor lactate. Între cauzele principale ale creșterii prețurilor se află majorarea prețurilor energetice și creșterea puternică a prețurilor furajelor”, arată Ioan Bălan.

El a precizat că, în acest sens, potrivit celor mai recente date furnizate de către Institutul Național de Statistică, efectivele de bovine la nivel național au scăzut cu 12.315 de capete, reprezentând -0,7%. 

Totodată, deputatul arată că, din fericire, regiunea de Nord-Est, care deține cel mai mare efectiv de bovine la nivel național, respectiv de 24,5%, a înregistrat o sensibilă creștere a efectivelor în primăvară, de 0,1 puncte procentuale.

„Cu toate acestea, urmărind evoluția nefavorabilă a importurilor de lapte brut, este evident că statul român trebuie să intervină de urgență pentru sprijinirea acestui sector”, a spus Bălan.

În aceste condiții, deputatul Ioan Bălan solicită ministrului Agriculturii  să spună ce măsuri imediate are în vedere să adopte pentru a sprijini crescătorii de bovine din România să continue activitatea de creștere a animalelor și de producție a laptelui.

„Ce măsuri aveți în vedere pentru a facilita colectarea laptelui și de la crescătorii mici de bovine, care dețin 3-5 capete și care nu au posibilitatea de a livra zilnic tot laptele produs către unitățile procesatoare din România?”, a mai întrebat parlamentarul.

Mai mult, Ioan Bălan vrea să afle și ce măsuri a dispus ministrului pentru a corecta deficiența din piață având în vedere faptul că fermierii livrează laptele produs la prețuri medii de cca. 2 lei, iar laptele procesat se vinde la consumatorul final cu prețuri de peste 8 lei.


Intră acum și în grupul de