Senatorul Ioan Stan: PSD vrea o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, susține într-un comunicat de presă că modelul propus de PSD pentru creșterea diferențiată a veniturilor  pensionarilor este echitabil și nu contravine Constituției. El a arătat că pentru că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înțeles propunerea social-democrată privind creșterea veniturilor pensionarilor în anul 2023, PSD revine cu precizări legate de această propunere.

Senatorul social democrat arată că, în primul rând, PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari, dar că distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor.

„În acest context economic foarte dificil, este absolut revoltător ca pensiile speciale să crească cu 15% cum s-ar întâmpla pe modelul PNL. PSD nu poate fi acord cu acest lucru! În opinia noastră, sumele disponibile în buget trebuie folosite în primul rând pentru sprijinirea pensionarilor cu venituri mici”, a spus Stan.

Senatorul sucevean mai arată că propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie.

„Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor. Creșterea diferențiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus față de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru  toți pensionarii”, a explicat Ioan Stan.

Totodată, el susține că în actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă.

„PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei. Iar adevărul este că mai mult de jumătate dintre pensionari au pensia mai mică decât pensia medie”, a menționat senatorul PSD.

Ioan Stan spune că PSD consideră că decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor.

„Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, a concluzionat Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de