PNL Suceava răspunde PSD: Austriecii au venit în județul Suceava pe OUG emisă de Adrian Năstase, iar până atunci prietenul lui Ion Iliescu, Omar Hayssam, avea o cotă mare din piața lemnului din județ


Intră acum și în grupul de
Sursa foto: evz.ro

Departamentul Comunicare PNL Suceava a răspuns, vineri, acuzelor lansate de PSD Suceava privind firmele austriece cu activități în județul Suceava.

„Da, ne amintim exact. În 2002, Guvernul PSD Adrian Năstase emitea Ordonanța 71 din 21 iunie 2002 privind contractele pe termen lung încheiate de Regia Națională a Pădurilor pentru vânzarea lemnului. Acesta a fost cadrul inițial de la care investitorii austrieci au venit în România. Apoi Legea 654/2002, care se referă la acest lucru a fost votată de majoritatea PSD în Parlament. Mai este și o Hotărâre de Guvern, HG 1081 din 2002, aprobată de Guvernul Năstase. Până la acea dată, în județul Suceava, avea o importantă cotă de piață Omar Hayssam, prieten bun al lui Ion Iliescu, cu fabrici și afaceri cu lemn la Moldovița și în zonă. Toată lumea știe, pentru că a fost și scandal, inclusiv cu sindicatele, referitor la actele normative menționate. Da, ne aducem aminte de tranzacțiile făcute în perioada Guvernului PSD în domeniile lemnului, petrol, bancar. Dacă nu sunt suficiente aceste date, putem intra în amănunte.

Rămâne întrebarea: Oare să fie uitare, sau ipocrizie?”, a transmis PNL Suceava.

PNL a anexat mai multe documente legate de legislația care a fost adoptată în perioada Guvernului PSD, inclusiv decretul prin care Ion Iliescu l-a decorat pe Gerald Schweighofer cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Sursa foto: Rise project

Departamentul de Comunicare al PSD Suceava a transmis, vineri, un comunicat de presă în care acuză firme austriece că ar fi pustiit județul Suceava și că unul dintre susținători este liderul liberal Gheorghe Flutur.

„Votul împotrivă dat de Austria ţării noastre este profund nedrept. În mod clar acest vot dat României nu are nimic de a face cu un stat democratic şi civilizat, ci cu o țară în care persistă amintirea fostului imperiu, care şi după 100 de ani de la destrămare împarte popoarele lumii între stăpâni şi vasali”, arată PSD Suceava.

Totodată, se menționează că această atitudine se vede şi în relaţia pe care o cultivă firmele austriece cu statul şi cetăţenii români.

„Pentru că acestea primesc enorm de la ţara noastră şi oferă prea puţin în schimb. Iar poate cel mai grăitor exemplu în acest sens este cel al fabricilor de la Rădăuţi şi Siret, care de ani de zile monopolizează exploatarea lemnoasă din judeţ, fără să ţină cont de nimic altceva decât doar de profit. Când au venit la noi, 10000 de oameni din judeţ au rămas şomeri. Au distrus pământul judeţului cultivând pe el plopi, paulownia,  în condiţiile în care aveam un teren excelent pentru agricultură. Prin astfel de decizii, de la ţară explotatoare,  am ajuns să importăm cartofi din Chile sau te mai miri de unde. Au chelit pădurile judeţului, fără să le ceară nimeni socoteală pentru răul făcut”, a menționat PSD Suceava.

„Oare îşi mai aminteşte cineva cine era Ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale când respectiva firmă a acaparat piaţa lemnului din ţara noastră? Noi da! A fost şi premiat pentru relaţia avută cu dânşii, cu patronii austrieci. Dacă nu ne credeţi, priviţi fotografia de mai jos.

A venit timpul să punem piciorul în prag şi plătim cu aceeași monedă celor care nu ne respectă ţara, celor care nu-i respectă pe români, celor care se cred de-asupra legilor, celor care cred că suntem vasalii lor într-o uniune în care de fapt suntem toţi egali, cu drepturi depline”, a transmis PSD Suceava.


Intră acum și în grupul de