Senatorul PSD Ioan Stan: Este o mare impertinență ca cei care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, susține că în ceea ce privește pensiile speciale vor fi făcute amendamente care să transpună în legislație recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, subliniind că pensiile speciale nu sunt gestionate de Ministerul Muncii, ci Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției.

„Autorii moțiunii la adresa ministrului Muncii (USR, respectiv Forţa Dreptei), referitoare la pensiile speciale au greșit adresantul! În primul rând, Ministerul Muncii nu gestionează pensii speciale, ci doar pensii din sistemul de contributivitate. De aceea, obiecțiile din moțiune ar fi trebuit adresate ministerelor care gestionează pensiile speciale: MAI, MAE, respectiv MJ”, a declarat Ioan Stan.

El a spus că „este o mare impertinență” ca cei care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic.

„Chiar autorii moţiunii, cei de la USR, au scris în PNRR că reglementarea pensiilor speciale trebuie să se facă pe baza unei consultanțe internaționale, care s-a finalizat abia în februarie. Drept pentru care, proiectul trimis iniţial de Guvern în Parlament a fost doar pentru a se ieși din situația absurdă în care trebuia trimis ceva pentru a se respecta termenul de 31 decembrie 2022, chiar dacă nu fusese finalizată analiza internațională”, a explicat președintele PSD Suceava.

Senatorul Ioan Stan a menționat că acum, când există raportul final, Guvernul poate face amendamentele finale pentru a transpune în lege toate recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene.

Astfel,  vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii speciale va crește la nivelul celei din sistemul contributiv, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate și se va impune o vechime de minim 20 de ani în profesie, pentru a putea beneficia de pensie de serviciu, dar și că se vor restrânge condițiile de pensionare anticipată, astfel încât acestea să fie situații cu totul excepționale.

„Aceste amendamente vor fi formulate de ministerele care gestionează pensiile de serviciu și vor fi discutate în grupul de lucru special creat în acest sens, în timp ce rolul Ministerului Muncii va fi de a integra aceste amendamente”, a concluzionat Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de