Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Sănătății măsuri pentru ca medicina de familie să fie accesibilă sucevenilor: Multe localități nu au nici măcar un punct de lucru al unui cabinet de medicină de familie


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan este îngrijorat că numărul cabinetelor de medicină de familie nu este suficient pentru locuitorii județului Suceava și că numărul acestora va scădea în condițiile în care mulți medici de familie vor ieși la pensie fără să aibă un înlocuitor.

„Medicina de familie reprezintă cea mai eficientă și eficace modalitate de a asigura asistența medicală primară și de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor, a familiilor și comunităților, prin acțiuni de tip preventiv, terapeutic și de recuperare. Mai mult decât atât, medicina de familie poate contribui și la degrevarea activității unităților spitalicești”, a spus Ioan Bălan.

El arată că, din păcate, tot mai multe localități din Moldova (23 de localități din județele Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Vaslui și Suceava) nu au un cabinet de medicină de familie și nici un punct de lucru (așa cum prevede art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății).

„Din această cauză, mii de cetățeni trebuie să se deplaseze zeci de kilometri până la cea mai apropiată unitate sanitară. Pe lângă faptul că tinerii rezidenți nu sunt atrași de o carieră în medicina de familie în mediul rural, majoritatea autorităților administrației publice reclamă faptul că actuala legislație nu le permite să acorde facilități și sprijin pentru înființarea de cabinete medicale în comune”, a explicat deputatul liberal.

Ioan  Bălan spune că statul român are obligația constituțională de a asigura tuturor cetățenilor accesul la servicii de sănătate de calitate motiv pentru care solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să spună câte localități din județul Suceava nu au niciun cabinet de medicină de familie și care este numărul de pacienți arondați unui medic de familie în județul Suceava (urban/rural).

„Câți medici de familie din județul Suceava vor îndeplini în următorii 6 ani condițiile legale de pensionare pentru limită de vârstă și ce măsuri aveți în vedere pentru a stimula tinerii rezidenți să urmeze o carieră în domeniul medicinei de familie?”, mai întreabă deputatul liberal.

Totodată, Ioan Bălan cere ministrului Sănătății să prezinte măsurile legislative pe care le are în vedere astfel încât autoritățile administrației publice locale să poată susține logistic înființarea de cabinete de medicină de familie sau de puncte de lucru, precum și să acorde unele facilități pentru tinerii medici care ar dori să se stabilească în mediul rural.


Intră acum și în grupul de