Deputatul Ioan Bălan speră ca Ministerul Culturii să promoveze atracțiile culturale și istorice din Bucovina în cadrul acțiunilor internaționale ale ministerului


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan solicită ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să spună dacă intenționează să promoveze în cadrul evenimentelor externe ale ministerului atracțiile culturale și istorice din Bucovina.

„Este incontestabil faptul că România dispune de o bogăție culturală imensă, în toate provinciile sale istorice, bogăție și diversitate culturală puțin cunoscută, atât la nivel național, dar, mai cu seamă, la nivel internațional. De asemenea, este îmbucurător faptul că, pe lângă politicile publice de patrimonializare ale administrației publice centrale și locale, o serie de inițiative private contribuie la prezervarea identității naționale românești”, arată Ioan Bălan.

El spus că în județul Suceava, prin eforturi deosebite ale unor localnici, s-au dezvoltat și menținut colecții etnografice de o valoare deosebită între care Colecţia Etnografică Bucovineană „Ioan Grămadă” din Câmpulung Moldovenesc sau Colecţia muzeală „Ileana şi Andronic Andronicescu” din localitatea Fundu Moldovei și a apreciat faptul că Ministerul Culturii a inventariat toate aceste elemente de patrimoniu.

„Atracțiile culturale din România sunt, fără îndoială, la fel de importante ca alte atracții pe care le are țara noastră, motiv pentru care o politică eficientă de promovare a bogăției și diversității culturale ar avea efecte sociale și economice pozitive în plan local și național”, a adăugat parlamentarul.

El spune că având în vedere eforturile pe care administrația județeană și locală din județul Suceava le-a depus pentru promovarea Bucovinei în plan intern și extern, în principal pentru relansarea activităților turistice, vrea să afle ce programe de promovare a bogăției și diversității culturale din România are Ministerul Culturii în vedere să susțină în anul 2023, atât la nivel național, cât și internațional.

Mai mult, Ioan Bălan vrea să știe ce buget intenționează să aloce Ministerul Culturii în anul 2023 activităților de promovare a atracțiilor culturale din România și care ar fi modalitățile de promovare în condițiile în care unele state membre ale Uniunii Europene apelează deja, de mulți ani, la promovarea cu ajutorul comunicării electronice pe conturi pe rețele sociale, canale de youtube, platforme de prezentare.

„Vă rog să precizați dacă, în cadrul evenimentelor externe susținute de Ministerul Culturii aveți în vedere să promovați atracțiile culturale și istorice din Bucovina”, mai solicită Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de