Deputatul PNL Angelica Fădor: Autoritățile locale vor putea să acceseze mai multe resurse financiare ca urmare a amendamentelor PNL aprobate la două legi importante


Intră acum și în grupul de

Președintele României a promulgat două legi importante pentru buna funcționare a autorităților publice locale, ca urmare a amendamentelor deputaților PNL în dezbaterea din Camera Deputaților, a anunțat, luni, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

Potrivit parlamenarului sucevean, Legea nr. 229/2023 prevede majorarea plafonului până la care unitățile administrativ-teritoriale (U.A.T.) se pot împrumuta din Trezorerie pentru cofinanțarea programelor europene și fonduri nerambursabile.

„Această lege aduce o dublare a plafonului existent și permite solicitarea de împrumuturi și pentru asociațiile de dezvoltare intracomunitară, conform unui amendament introdus de către PNL. Legea va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta și va intra în vigoare la trei zile de la publicare”, a spus deputatul Angelica Fădor.

Ea a precizat că Legea nr. 230/2023 conține o dispoziție legală importantă care elimină obligația conducătorilor U.A.T. de a reduce cheltuielile cu bunuri și servicii cu 10% în anul 2023.

Astfel, textul legii a fost reformulat pentru a menține obligația reducerii cheltuielilor pentru conducătorii autorităților și instituțiilor centrale, iar această modificare a fost propusă de către deputații PNL.

Și în acest caz legea va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna aceasta și va intra în vigoare la trei zile de la publicare.

„Aceste două legi aduc modificări semnificative în ceea ce privește finanțarea și gestionarea autorităților publice locale. Majorarea plafonului pentru împrumuturi va permite U.A.T.-urilor să acceseze mai multe resurse financiare pentru programele europene și fondurile nerambursabile, contribuind astfel la dezvoltarea lor. Eliminarea obligației de reducere a cheltuielilor pentru U.A.T. în 2023 va oferi o mai mare flexibilitate și autonomie conducătorilor acestora în utilizarea resurselor și în îndeplinirea obiectivelor locale. Aceste măsuri legislative reprezintă un pas important în direcția eficientizării administrației publice locale și vor contribui la creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor și la dezvoltarea comunităților locale”, a concluzionat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.


Intră acum și în grupul de