Campania R.E.S.P.E.C.T. la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

În cadrul Săptămânei Nonviolenței în Școli în perioada  28 ianuarie – 2 februarie 2019,  la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului s-a desfășurat Campania R.E.S.P.E.C.T. inițiată de Inspectoratul Școlar Suceava cu scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar și în afara lui. Componentele Campaniei R.E.S.P.E.C.T. – Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoție, Comunicare și Toleranță au fost punctul de pornire pentru activitățile desfășurate în vederea exersării comportamentelor dezirabile, pentru a forma atitudini civilizate dar și pentru a combate agresivitatea și violența.

Campania  R.E.S.P.E.C.T. a debutat în unitatea noastră cu activitatea „Să combatem violența din școală” unde elevii claselor IX C si X C coordonati de prof Horga C. și Buburuzan C. au dezbătut tipurile de agresivitate și violență întâlnite în școală, au vizionat unele materiale power-point despre violență și au realizat mesaje antiviolență.

„Tribunalul minorilor – Școala fără violență!”  a fost genericul unui proces intentat actelor de violență din mediul școlar și familial de către colectivul clasei a X-a B coordonat de prof. Lucia Huțanu, activitate la care elevii au fost nevoiți să găsească ei înșiși soluții actelor de agresivitate și violență.

Într-o abordare sportivă a componentelor Campaniei R.E.S.P.E.C.T. activitatea „O poveste de fairplay” a surprins prin jocuri sportive, dar și prin jocuri de cuvinte importanța respectului, empatiei, sportului, prieteniei, educației, cinstei și toleranței. Activitatea dominată de  spiritul de fairplay a reunit elevii claselor a VI a B, a VII a A și a VII a C coordonați de prof. Poclitaru C., prof. Mihailă D., prof Sabin R. și prof Istrate I. cât și prof Tofan S. și Cojoleancă R. și studenții practicanți de la Universitatea de Studii Europene din Moldova, Facultatea de Psihologie coordonați de prof.univ.  Panezi Violina.

„Respectul de sine, respectul pentru cei din jur!”  a fost o activitate în care elevii coordonați de profesori Sîrbu G., Țilică L. și pedagog Catargiu D. au pus în discuție respectul de sine și respectul pentru cei din jur, violența și bullyingul iar concluziile s-au concretizat în postere tematice.

Activitatea de prevenție “Stop violenței în școală!” în parteneriat cu Poliția de proximitate Gura Humorului reprezentată de asp. Solcan D., asp. Ucraineț A. cât și de eleva Motrescu A. la care au participat elevi de la cl V- XII coordonați de profesori Ruscan E., Solcan M., Rusu P. dar și cu participarea prof. Țilică L., Zus M., Casandrei A. și Caraciuc S. a adus în atenția elevilor consecințele legale ale actelor de agresiune și violență.

O altă activitate cu genericul “30 Ianuarie Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli” a reunit  elevi sub îndrumarea doamnelor profesor Chichifoi M, Culidiuc M., Simeria M și Dabija D. într-un workshop ce a cuprins prezentări, dezbateri și realizare de postere pe tema violenței la vârsta adolescenței.

Activitatea “Violența este arma celor slabi” s-a desfășurat în parteneriat cu Seminarul Teologic “Mitropolitul Dosoftei” și studenții practicanți de la USEM și Universitatea Lucia de Brouckere Bruxelles. Elevii au efectuat exerciții de identificare a tipurilor de violență și de promovare de soluții pozitive de rezolvare a conflictelor. Activitatea a fost coordonată de prof. Țebrean L., Cojoleancă R., Tofan S. de la CSEI Sf. Andrei  și director  Pr. prof. Cojoleancă B., pr. prof. Țurcă S.,Pr. prof. Magdalena Constantin Dan de la Seminarul Teologic.

Ca un tablou al tuturor activităților din școală-  mai ample sau doar la nivelul clasei-  este Expoziția PICĂTURI DE RESPECT cu mesajele realizate de elevii școlii în cadrul Campaniei R.E.S.P.E.C.T. prezentate într-o manieră artistică. (coordonatori prof. Sabin R., Istrate I., Țenovici P. și instr. de ed. Horvat E.).

Elevii și profesorii s-au implicat cu responsabilitate și creativitate în realizarea cu succes a acestor activități.

A consemnat,

consilier educativ prof. Istrate Isabella


Intră acum și în grupul de