Un tânăr din Valea Moldovei a fost reținut pentru că nu a respectat ordinul de protecție emis de judecător și a intrat în locuința mamei sale. De la începutul anului au fost emise în județ peste 30 de ordine de protecție


Intră acum și în grupul de

Un tânăr de 27 de ani din Valea Moldovei a fost reținut, vineri, pentru încălcarea ordinului de protecție emis de judecător.

Potrivit Poliției Județene Suceava, vineri, la ora 10:30, un tânăr de 27 ani, din comuna Valea Moldovei, pe numele căruia Judecătoria Gura Humorului a emis în data de 27.02.2019 un ordin de protecție pe un termen de 6 luni, a fost identificat în locuința unde a locuit până la emiterea ordinului de protecție, în care locuiește mama sa, prin aceasta încălcând obligațiile de a păstra o distanţă de minim 200 metri faţă de femeie.

  În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea hotărârii judecătorești și s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore, a suspectului de 27 de ani, măsură confirmată de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, fiind introdus în arestul I.P.J Suceava.

În anul 2018, în județul  Suceava, instanțele au emis 108 ordine de protecție. De asemenea, începând cu 28.12.2018, în baza modificărilor legislative, polițiștii pot emite pe loc ordine provizorii de protecție. De la începutul anului, polițiștii au emis peste 30 de ordine provizorii de protecție.

Poliția Suceava atrage atenția că nerespectarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019, subliniază Poliția Județeană Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de