Lucia Condrea din Moldoviţa şi Valeria Fercal din Paltinu, expun ouă încondeiate la Palatul Victoria


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Guvernul României, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, organizează miercuri la Palatul Victoria, o expoziție de obiecte populare de patrimoniu.

vernisaj icoane, oua incondeiate condrea  (49)

În această expoziţie vor fi expuse costume populare, ceramică, țesături și icoane pe sticlă.

Expoziţia va fi organizată pe Holul Oglinzilor, la sediul Guvernului, iar meșteri populari vor prezenta demonstrații de ouă încondeiate, sculptură în lemn, pictură pe sticlă și lucru la gherghef.

“Valorile tradiționale românești sunt parte a identității noastre culturale. Ele trebuie păstrate, apărate și puse în valoare într-un spirit modern, pentru că locul lor este alături de valorile europene. Guvernul și autoritățile locale trebuie să își asume rolul de a susține valorificarea tradițiilor autentice, atât prin punerea la dispoziție a unor pârghii naționale, cât și prin utilizarea mecanismelor europene“, consideră premierul Dacian Cioloș.

vernisaj icoane, oua incondeiate condrea  (30)

Între artiştii invitaţi să expună la Guvern se află Lucia Condrea, din localitatea Moldoviţa, celebră pentru meșteșugul încondeierii ouălor, prin 10 tehnici pe care le-a inventat, cu simboluri străvechi, inspirate din spaţiul bucovinean, dar şi Valeria Fercal, din localitatea Paltinu, specialist în încondeierea tradițională a ouălor cu motive din zona Bucovina.(N.B.)

Citeşte mai mult despre „Arta Condrea”Condrea incondeiate oua (9)


Intră acum și în grupul de