Bundiță tradițională bucovineană, copiată de celebra casă de modă Christian Dior


Intră acum și în grupul de

O bundiță tradițională din Bucovina a ajuns să fie copiată de celebra casă de modă franceză Christian Dior, într-o ţinută din colecţia de toamnă 2017.

Pagina de Facebook La Blouse Roumaine a postat o fotografie cu bundița tradițională din Bucovina, alături de o fotografie cu creaţia Dior, asemănările dintre cele două fiind izbitoare.

FOTO: Facebook La Blouse Roumaine

Atât bundița bucovineană, cât și vesta celebrei case de modă au margini cu blană neagră, iar culorile folosite pentru broderie sunt în combinație de verde, albastru, lila și roșu.

Totodată, forma și mărimea buzunarelor, precum și modelul floral brodat, chiar dacă nu sunt identitice, păstrează aceleași caracteristici, micile diferențe fiind aproape insesizabile.

 „Este clar o bundiță cu motive florale specifice zonei Suceava. Nu prea putem să emitem pretenții asupra patrimoniului nostru material și imaterial, dacă nu ne-am învrednicit de mai multe <<mărci înregistrate>>. Se poate demonstra foarte ușor că cei de la Dior au plagiat, dar au plagiat…ce? Avem noi, la nivel național drepturi depline din punct de vedere legal asupra bundiței bucovinene sau moldovenești? Oricum, bundițele cu flori colorate și frunze verzi sunt specifice Țării de Sus. S-au purtat prin aceste părți de țară înainte de a exista Bucovina. Corect este să se numească bundița moldovenească. De aceea bundița cu flori se poartă nu numai în Bucovina ci și în Botoșani, Neamț, Bacău, dar nicidecum pe malul Senei, decât dacă i se spune <<bundiță moldovenească>> sau <<bucovineană>>”, a declarat,  pentru NewsBucovina, interpreta de muzică populară și consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, Gabriela Teişanu.

La rândul său, fondatoarea Asociației iaBucovina, Magda Grădinariu, a explicat că Maria Grazia Chiuri, director artistic la celebra casă de modă, responsabilă de Colecţia Pre-Fall 2017 Christian Dior, în care apare vesta cu motive tradiționale din Bucovina, a mai avut creații „inspirate” din cultura românească, atunci când a lucrat și cu alte case de modă.

Magda Grădinariu a mai spus că bundițele lucrate în Bucovina, cele veritabile, cu blăniță de dihor, pot costa chiar și o mie de euro, însă bundițele vechi brodate și în stare bună pot fi achiziționate la prețuri între 800 lei și 1.500 lei, cele noi costând peste 3.000 lei.

O vestă a casei de modă Christian Dior costă aproximativ 35.000 de dolari.

(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de