Cum pot sucevenii să consume apa mai chibzuit, acum că prețul acesteia se va majora?


Intră acum și în grupul de

De curând, sucevenii au fost anunțați că prețul apei potabile va suferi majorări succesive în fiecare an, până în 2023. Așadar, începând cu 1 ianuarie 2020, locuitorii Sucevei vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru apa pe care o consumă în locuință. În acest context, este oportun ca aceștia să ia aminte la următoarele sfaturi care îi vor ajuta să țină sub control cantitatea pe care o vor folosi. Astfel, în ciuda ridicării prețului, bunăstarea lor economică nu va avea de suferit foarte mult sau chiar deloc.

Află ce poți face acum pentru a economisi mai multă apă, fără eforturi prea mari

  • 1.   Repară sau schimbă instalația defectă de apă

Dacă există un loc din casa ta prin care apa curge fără ca tu să dorești asta, echipamentul defect trebuie înlocuit cât mai rapid. Din nefericire, atunci când un robinet picură, chiar dacă este închis, oamenii tind să minimalizeze impactul real pe care îl are această risipă de resurse. În loc să înlăture imediat cauza problemei, ei amână reparațiile pe principiul: „merge și așa”.

În realitate, apa care se pierde prin simple picături ce nu reprezintă inițial un motiv de îngrijorare, poate ajunge la 17 litri pe zi, adică aproximativ 510 litrii de apă risipiți pe lună. Mulți profită de perioada reducerilor pentru a achiziționa echipamente noi, baterii sanitare și chiuvete de la Teka, un brand cu produse care au reputația de a rezista foarte bine în timp.

  • 2.   Limitează consumul de apă

Probabil că nu îți place acest sfat, deoarece pare că trebuie să renunți la un grad de confort de care te bucuri, doar pentru a face economie. Ei bine, află că există metode de a limita cantitatea de apă pe care o folosești, fără a renunța la bunăstarea pe care o ai în prezent. Spre exemplu, în loc să fie necesar să petreci mai puțin timp sub duș, ai putea opta pentru schimbarea capului de duș, de la unul normal, la unul cu limitator de debit.

La bucătărie, în loc să faci sacrificii pentru a folosi mai puțină apă atunci când speli vasele, alege să te bucuri de mai mult confort și cumpără o mașină de spălat vase. Cele care au o clasă energetică superioară, adică A sau A urmat de mai multe steluțe, au un consum de apă foarte mic, în funcție de programul de spălare selectat.

  • 3.   Atunci când este posibil, refolosește apa

Poate suna ciudat, dar apa poate fi refolosită sau poate primi un alt scop. Spre exemplu, dacă salvezi apa în care ai fiert ouă, ea poate fi utilizată, după ce se răcește, pentru a uda florile. Lichidul acesta este bogat în substanțe nutritive extrase din coaja oului, acționând ca un îngrășământ natural. Poți proceda la fel cu apa pe care o folosești pentru a spăla legume, dacă o salvezi într-un bol.

Așadar, în ciuda prețului apei care va crește continuu, sucevenii pot să se bucure de confort la preț mic. Prin aplicarea unor tehnici simple de economisire a apei și de limitare a consumului, se poate ajunge la rezultate surprinzătoare. (S.C.)

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com


Intră acum și în grupul de