Sfaturi pentru a supraviețui în perioadele de instabilitate financiară


Intră acum și în grupul de

Situația economică globală se situează într-un punct de instabilitate ridicată. Proiecțiile financiare pentru 2020 indică scăderi importante în cazul economiilor avansate (- 6,1%), a piețelor emergente (-1%) și economiilor aflate în dezvoltare (-5,8%). Conform site-ului Penge247, piața creditării își va micșora disponibilitățile financiare, iar înăsprirea condițiilor de obținere a unui credit este o măsură ce va fi adoptată în cea de-a doua jumătate a anului.

Economiile personale încep să scadă pe fondul pandemiei, a creșterii nivelului de șomaj și a suspendării temporare a activității multor societăți comerciale. PIB-ul Uniunii Europene va suferi o ajustare în minus de 7,5%, în timp ce SUA raportează o scădere de 5,9% pentru 2020. Spania (-8%), Italia (-9,1%) și Franța (-7,2%) sunt statele UE cu o scădere accelerată în acest an la nivelul Produsului Intern Brut. Ce vor face oamenii în aceste condiții și cum pot supraviețui aceștia unei astfel de perioade întunecate?

Salvarea economiilor individuale, salvarea economiei naționale?

La nivel personal, finanțele vor trebui gestionate cu mult mai multă atenție. Simplificarea stilului de viață este o măsură ce se impune în astfel de vremuri. Renunțarea la acele activități care contribuiau la relaxarea și distracția zilnică ori săptămânală reprezintă o atitudine pro activă pentru susținerea bugetului personal. Desigur, acum este o perioadă bună pentru a ne transforma hobby-urile în activități generatoare de venituri suplimentare. Este unul dintre sfaturile oferite de către experții financiari care le recomandă oamenilor să încerce să își valorifice timpul liber cât mai eficient.

Dacă te afli în căutarea unor credite de consum ieftine, billige forbrugslån (așa cum le spun suedezii) sau cheap consumer loans (cum le zic englezii) este indicat să optezi pentru compararea ofertelor. De altfel, în astfel de perioade este recomandată creditarea inteligentă, doar în cazuri de maximă necesitate și în lipsa oricăror altor soluții. Iată ce spun specialiștii de pe piața finanțelor că trebuie să facă orice persoană care își dorește stabilitate financiară:

  • Plata rapidă a datoriilor – în astfel de situații refinanțarea este o modalitate eficientă de a-ți acoperi datoriile financiare și de a-ți oferi noi condiții de creditare mai flexibile. În plus, în cazul în care împrumuți bani este indicat să o faci doar dacă locul de muncă îți este asigurat;
  • Lichidarea cât mai urgentă a activelor aflate la vânzare – dacă ai mașina sau locuința ori o proprietate la vânzare, tranzacționarea acestora cât mai repede este o opțiune care trebuie luată în considerare (prețurile pot scădea cu rapiditate, așa cum se poate micșora și numărul potențialilor cumpărători);
  • Extinderea surselor de venit – bani mai mulți înseamnă siguranță ridicată din punct de vedere financiar. În această perioadă, multe persoane optează pentru încă un loc de muncă (cu normă redusă) pentru a face față provocărilor financiare;
  • Economisire și reducerea nivelului cheltuielilor lunare – stilul de viață se va modifica în mod corespunzător astfel încât să existe posibilitatea ajustării nivelului financiar până la o valoare sustenabilă. Nu trebuie neglijat nici aspectul economisirii pentru că banii acumulați în această perioadă se pot constitui într-un fond pentru urgență în viitor.

Criza financiară, instabilitatea economică și situațiile de nesiguranță pe piața muncii reprezintă provocări pentru toți oamenii. Gestionarea în mod corect a resurselor bănești și a stilului de viață în această perioadă constituie un avantaj real pentru cei care vor supraviețui. Depinde doar de tine dacă te vei număra printre ei. Și o vei face dacă vei pune în aplicare aceste sfaturi!


Intră acum și în grupul de