Ce complicații poate provoca fibrilația atrială?


Intră acum și în grupul de

Fibrilația atrială este cea mai frecvent întâlnită tulburare de ritm cardiac. Se caracterizează printr-un ritm neregulat și uneori rapid al inimii, care o împiedică să pompeze sângele așa cum ar trebui. Dacă nu se intervine la timp, acest lucru poate avea consecințe grave.[3] Care sunt complicațiile fibrilației atriale și când apar ele vei afla din rândurile de mai jos. 

Fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral 

Accidentul vascular cerebral reprezintă principala complicație a fibrilației atriale și motivul pentru care este necesar să se intervină cât mai repede pentru a o trata, fie prin administrarea anumitor medicamente, fie prin proceduri precum cardioversia sau ablația, chiar dacă nu există simptome severe. 

În mod normal, atunci când inima bate, atriile, cele două camere superioare ale sale, împing sângele în ventriculi – camerele sale inferioare. În fibrilația atrială, atriile se contractă haotic și mai funcționează la fel de eficient. Asta înseamnă că sângele, în loc să fie evacuat complet, poate stagna în atrii și forma trombi (cheaguri de sânge). Apare astfel riscul ca un cheag de sânge să se desprindă și să ajungă într-o arteră care alimentează creierul, blocând fluxul sangvin și provocând un accident vascular cerebral.[3]

Se estimează că fibrilația atrială crește cu de până la 5 ori riscul de accident vascular cerebral. Cât de ridicat este acest risc poate varia însă de la o persoană la alta, în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta înaintată și istoricul medical. Exemple de afecțiuni care pot crește riscul producerii unui AVC la persoanele cu fibrilație atrială sunt hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă și diabetul.[1][3] 

Fibrilația atrială și insuficiența cardiacă 

Un alt motiv pentru care este important să se intervină la timp pentru tratarea fibrilației atriale este că, în timp, poate începe să slăbească inima și să ducă la apariția insuficienței cardiace. Inima persoanelor cu fibrilație atrială bate prea repede pentru a putea pompa eficient sângele. În același timp, această tulburare de ritm cardiac poate duce la acumularea de lichid în plămâni, organe responsabile de eliberarea oxigenului în sânge. Asta înseamnă că inima nu va mai primi suficient sânge bogat în oxigen și, deși lucrează din greu, chiar mai mult decât în condiții normale, nu va mai putea satisface nevoile organismului. În plus, un ritm cardiac rapid sau neregulat poate afecta miocardul, mușchiul inimii. Combinate, toate acestea creează condițiile necesare pentru dezvoltarea insuficienței cardiace.[3]

Ca și în cazul accidentului vascular cerebral, riscul de insuficiență cardiacă asociată cu fibrilația atrială poate varia de la un pacient la altul, în funcție de mai mulți factori. Dacă ai fibrilație atrială, poți reduce riscul de dezvoltare a insuficienței cardiace prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Ai putea, de exemplu, discuta cu medicul tău despre modalități de gestionare a tensiunii arteriale și a glicemiei, renunța la fumat și încerca să menții o greutate corporală sănătoasă. Aceste măsuri contribuie la controlul unor factori de risc cheie pentru insuficiența cardiacă: hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul și diabetul. La fel de importantă este și intervenția promptă pentru gestionarea fibrilației atriale.[2][3]

Atât accidentul vascular cerebral, cât și insuficiența cardiacă sunt complicații severe, care pot duce la deces. Tratarea corectă și la timp a fibrilației atriale, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui însă la reducerea riscului unor astfel de complicații. De aceea este important să mergi la medic dacă prezinți simptome ce pot indica existența unei tulburări de ritm cardiac și să nu omiți controalele medicale de rutină, care pot ajuta la depistarea acestor probleme chiar și în absența unor manifestări specifice. Important de reținut este faptul că fibrilația atrială nu reprezintă un impediment pentru o viață normală. Nu trebuie însă nici ignorată. (B.L.)

Bibliografie: 

  1. „Complications – Atrial Fibrillation”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/atrial-fibrillation/complications/. Accessed 12 Apr. 2023.
  2. „Patients with AFib Can Prevent Heart Failure with a Few Key Choices”, CardioSmart, 2017, www.cardiosmart.org/news/2017/8/patients-with-afib-can-prevent-heart-failure-with-a-few-key-choices. Accessed 12 Apr. 2023.
  3. Watson, Stephanie. „Complications of Atrial Fibrillation”, WebMD, 4 May 2018, www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/afib-complications. Accessed 12 Apr. 2023.

Intră acum și în grupul de