De ce ar trebui să aveți mochetă sau covoare ieftine în locuință?


Intră acum și în grupul de

În România, majoritatea locuințelor folosesc în general pardoseli rigide: gresie sau marmură în bucătărie, baie sau holuri, respectiv parchet sau înlocuitori în dormitoare și living, uneori acoperite cu covoare ieftine sau mai scumpe. Nu același lucru este valabil în clădirile de birouri, care preferă să aibă pardoseli acoperite cu mochetă.

Puține locuințe folosesc mocheta în casă pentru pardoseli, iar acest lucru se întâmplă adesea din lipsă de informații. De aceea, în cele ce urmează, vă vom prezenta câteva avantaje ale folosirii de mochetă și covoare ieftine în locuințe.

Majoritatea tipurilor de mochetă, odată instalate, rămân la locul lor timp de ani sau decenii. Acestea sunt ancorate de podea cu cuie sau capse mari și, uneori, au chiar și plinta deasupra pentru a împiedica deplasarea lor. Dacă în România nu sunt foarte utilizate în locuințe, în țări precum Anglia, de exemplu, sunt foarte populare.

Tipuri de mochetă

În primul rând, este important să cunoaștem principalele caracteristici ale diferitelor tipuri de mochetă care există.

Mochetă din nailon: este foarte rezistentă la uzură și la abraziune. Este permanent antistatică și ușor de curățat.

Mochetă din lână: plăcută la atingere, elastică, reglează temperatura și umiditatea. Foarte plăcută de călcat.

Mochetă din lână 80/20: lână și nailon. La fel ca modelul precedent, doar că nailon-ul crește rezistența la uzură și îmbunătățește condițiile electrostatice ale mochetei, prin urmare se murdărește mai puțin decât lâna 100%.

Mochetă din vinil: rezistentă la apă, ușor de curățat. Antistatică.

Avantaje și caracteristici ale mochetei

Iată caracteristicile și avantajele pardoselilor din mochetă care vă pot ajuta în decizia de cumpărare.

1. Estetică și decorare

Covorul senzorial este un tip de pardoseală care oferă o mare varietate de texturi, structuri, modele și culori. De exemplu, puteți alege un design standard care să se potrivească cu decorul interior sau puteți opta pentru o soluție personalizată. Opțiunile sunt variate.

2. Comoditate și confort

O altă caracteristică foarte importantă este senzația de căldură pe care această pardoseală din mochetă o aduce în interior, creând o atmosferă relaxantă și liniștită. Pardoseala din mochetă sau covoare ieftine este mult mai confortabilă pentru a merge pe ea decât orice altă podea. În plus, amortizează căderile, ceea ce reprezintă un avantaj dacă avem copii mici sau persoane în vârstă. De asemenea, moliciunea și suplețea sa dau o senzație satisfăcătoare de confort. Un mare avantaj este ușurința de curățare și costul redus al întreținerii, care constă practic într-o simplă aspirare zilnică.

3. Izolație acustică

Mocheta, ca și pardoseală, constituie o barieră sonică, deoarece izolează împotriva zgomotelor de impact de peste 30 dB. Acest lucru împiedică transmiterea zgomotului în interiorul spațiilor interioare, chiar și la nivelurile superioare, inferioare și laterale ale clădirii. Dacă sunteți vecina de la etaj care se plimbă în cizme sau cu tocuri prin casă, dacă aveți copii care aleargă sau aruncă obiecte pe podea, trebuie să știți că o mochetă v-ar economisi multe discuții neplăcute cu vecinii de dedesubt.

4. Regulator termic

Mocheta este, de asemenea, un bun regulator termic în interioare, amortizând schimbările de temperatură cu până la 4ºC. Acest lucru înseamnă o economie procentuală de energie pentru încălzirea sau răcirea interioarelor. Acest lucru este valabil și pentru covoare ieftine sau scumpe.

5. Rezistența la foc și apă

Mocheta și covoarele din lână au un coeficient ridicat de reacție la foc, deoarece nu produc flăcări sau scurgeri de material topit. Prin urmare, este o pardoseală care este utilizată pe scară largă în navigația maritimă. Mocheta din vinil, sau covoarele din vinil țesut sunt rezistente la apă.

6. Curățare și întreținere

În general, pardoseala din mochetă nu este dificil de curățat. Cu un aspirator, se rezolvă curățenia zilnică a podelelor. Când vine vorba de covoare ieftine, acestea pot fi scoase, spre deosebire de mochetă, și duse la curățătorie la intervale regulate, pentru o curățenie mai în profunzime.

Există, evident, și dezavantaje. Mocheta fixă, de exemplu, poate acumula umezeală dedesubt, iar dacă este pusă peste parchet, poate deteriora lemnul acestuia. Nu același lucru se întâmplă cu covoare ieftine sau scumpe, care pot fi ridicate, mutate, scuturate, spălate și uscate, astfel încât să nu afecteze parchetul.


Intră acum și în grupul de