Cele mai bune jucării copii 2 ani: cum alegi cu ce se joacă cei mici la această vârstă?


Intră acum și în grupul de

Fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copiii săi. Cu atât mai mult în primii ani de viață ai acestora. Atunci intervin și multe întrebări, pentru că sunt la vârsta primelor jucării. Dar ce jucării sunt cele mai bune pentru copiii de doi ani, de exemplu?

Singura misiune a unui copil de doi ani este să se dezvolte, să crească și să se distreze, iar cel mai bun mod în care poate face acest lucru este să se joace. Prin urmare, jucăriile sale vor deveni instrumentele lor de învățare. Prin urmare, alegerea jucăriilor nu trebuie luată cu ușurință.

Primele luni de la sosirea unui bebeluș sunt pe cât de minunate, pe atât de copleșitoare, problemele de somn, colicile, hrănirea… Da, este adevărat! Poate de aceea noțiunea de spațiu-timp este destul de neclară, iar până să realizezi, copilul tău deja aleargă prin casă, îți deschide sertarele, se urcă pe mobilă și reușește să facă tot ce vrea să facă într-un mod uimitor. Și, într-o zi minunată, îl auziți pronunțând o propoziție alcătuită din subiect și predicat. În acea zi, îți dai seama, simți în adâncul sufletului tău, că o nouă și frumoasă etapă tocmai a început pentru tine și micuțul tău (sau micuța ta).

De la vârsta de 2 ani, micuții încep să devină mai autonomi, emană vitalitate, iar capacitatea lor de învățare este uimitoare. Dintr-o dată, cei mici încep să aibă o comunicare verbală mult mai fluidă și chiar încep să se angajeze în mici conversații, interacționează mult mai activ cu mediul înconjurător și descoperă cum pot interveni în mediul înconjurător.

În ceea ce privește dezvoltarea motrică, statul în picioare este consolidat. Acum, un copil de doi ani este capabil să meargă singur fără dificultate. În această cucerire a individualității sale, se simte mult mai independent, așa că va refuza să te țină de mână în permanență. El sau ea are nevoie să se simtă „liber(ă)”, deși, în mod logic, va avea în continuare nevoie de tine pentru multe alte lucruri. În joacă, rolul tău este în continuare esențial, îi va plăcea să te implice în jocurile sale!

Curiozitatea unui copil de 2 ani crește cu aceeași viteză cu instinctul său de explorare. Este o etapă epuizantă, atât pentru ei, cât mai ales pentru părinți. Apar noi provocări. Nevoia lor de libertate se ciocnește cu nevoia noastră de protecție. Încă o dată, înțelegerea etapei în care se află este fundamentală pentru a depăși cu succes aceste provocări.

Joaca lor începe să fie mult mai socială și simbolică. Prin urmare, copilul tău este pregătit să învețe și să exploreze prin intermediul jocului și al jucăriilor educative.

De la puzzle-uri, la bucătării de jucărie, seturi de unelte și blocuri de construcție, case și mașinuțe, cărucioare de păpuși, supermarketuri, chiar și o trusă de curățenie sau o casă de marcat și altele asemenea îi vor ajuta să-și imagineze și să crească, în timp ce își extind lumea și se distrează.

Pe lângă cucerirea autonomiei și independenței lor motorii, cei mici vor dori să ia propriile decizii. Copiii încep să devină conștienți de propriul joc și sunt capabili să își mențină concentrarea pentru perioade mai lungi de timp. Ei devin frustrați pentru că nu reușesc să realizeze multe dintre lucrurile pe care vor să le facă singuri și își vor petrece o mare parte din zi observând ceea ce îi înconjoară și apoi încercând să imite ce văd.

Ce jucării copii 2 ani ar trebui să alegi?

Jucăriile cum ar fi mașinile, casele, camioanele și păpușile le permit să se prefacă că se află în lumea adulților în timp ce se joacă.  Din acest motiv, cea mai bună jucărie pentru această grupă de vârstă nu este, de obicei, o jucărie în sine, ci copiii de această vârstă sunt mult mai atrași de ustensilele de uz casnic. Oalele, lingurile și tigăile îi pot încânta pe acești mici exploratori, la fel ca și măturile, aspiratoarele, tigăile și mopurile (spre disperarea multor părinți).

Pentru ei este un moment magic în care pot explora, încerca și experimenta. Setea lor de experiențe noi îi ajută să înțeleagă lumea în care trăiesc și să știe cine sunt, iar nevoia lor de a relaționa afectiv cu cei din jur sunt părți fundamentale ale dezvoltării lor ca individ.

Sfaturi pentru alegerea conștientă de jucării copii 2 ani:

– Jucării care pot fi împărțite cu colegii de joacă sau cu frații. În timp ce împărțirea cu prietenii nu este întotdeauna ușoară, nu uita că este o muncă în curs de desfășurare și că va mai dura încă vreo doi ani până când vor înțelege adevăratul sens al cuvântului „împărțire”. Jucăriile potrivite pot ajuta la stimularea unor astfel de abilități sociale. Copiii de doi ani încep, de asemenea, să manifeste mai mult interes pentru a se juca cu alți copii; până acum, jocul lor era mai mult „paralel”, se jucau alături de alții, dar schimburile ludico-sociale, dacă existau, erau foarte rare. Jocurile simple de societate îi pot ajuta să exerseze, să împartă și să facă cu rândul.

– Jucării care pot crește odată cu copilul tău. Copiii mici par să crească cu viteza luminii. Jucăriile cu o gamă largă de vârstă recomandată (2-5 ani, etc.) îi vor distra pe copiii în creștere (și nu trebuie să cumpărați mereu jucării noi).

– Jocuri care încurajează creativitatea și explorarea prin imaginație. De la jucării de modelare (lut, nisip magic, plastilină), blocuri de construcție până la truse de pictură, acestea îi pot învăța pe cei mici cum să creeze lucruri noi de la zero și să își dezvolte imaginația prin modelarea lucrurilor în felul lor.

– Jucării copii 2 ani care încurajează responsabilitatea și încrederea.Copilul tău mic vrea să fie ca tine. Cu bucătării, seturi de curățenie, seturi de unelte și păpuși, le va plăcea să se prefacă a fi adulți și să urmeze exemplul celor mari atunci când îți servesc micul dejun, construiesc un castel sau își îngrijesc cățelușul de pluș.


Intră acum și în grupul de