Elevii învaţă primele noţiuni despre bani şi economie


Intră acum și în grupul de

Elevii de clasele primare studiază la şcoală opţionale de educaţie financiară, care îi ajută să înţeleagă de timpuriu cum funcţionează banii şi economia. Programele sunt implementate gratuit în şcoli de organizaţia Junior Achievement (JA) România.

Nevoia de educaţie financiară timpurie a devenit evidentă în ultimii ani într-un context economic internaţional marcat de o înţelegere redusă a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomandă introducerea educaţiei financiare în şcoli de la cele mai mici niveluri, pentru a educa şi responsabiliza viitorii consumatori. Pentru a contribui la acest obiectiv de educare timpurie a tinerilor, Junior Acheievement şi Raiffeisen Bank au demarat un proiect-pilot în 2012 de susţinere a educaţiei financiare la vârste mici.

elevi

În acest program educaţional, elevii desfăşoară diverse activităţi şi experienţe din care află ce înseamnă gestionarea banilor, de ce este important să economisească, cum să aibă grijă de bugetul familiei şi alte noţiuni utile, pe care le descoperă lucrând în echipă sau implicându-se în familie şi în comunitate. Pe parcursul activităţilor, elevii au ocazia să primească la clasă vizita unor consultanţi voluntari din mediul bancar, care le explică de unde vin banii şi ce înseamnă un comportament financiar responsabil.

În funcţie de anul de studiu, elevii parcurg unul dintre modulele „Noi înşine” (pentru clasele 0-I), „Familia mea” (clasele I-II) sau „Comunitatea noastră” (clasele II-III). Toate clasele participante primesc gratuit un kit cu materiale educaţionale pentru elevi şi învăţător şi o serie de materiale auxiliare atractive, care îi motivează pe cei mici să fie activi şi să parcurgă lecţiile cu plăcere.

Fiecare modul include şi o componentă educaţională pentru părinţi care, prin intermediul unui chestionar, pot evalua cât de mult ating aspecte legate de administrarea banilor în discuţiile cotidiene cu copiii lor. Părinţii primesc sugestii de întrebări pe care le pot discuta cu cei mici, cum ar fi: „De unde vin banii? Când mergem la cumpărături, e important să avem o limită a cheltuielilor? Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?”.

Sursa: Puterea.ro


Intră acum și în grupul de