Dolarul a ajuns la 4,1279 lei, un nou maxim record

Dolarul a crescut marţi cu cinci bani, la 4,1279 lei, şi a înregistrat astfel un nou maxim record pentru a cincea şedinţă consecutiv, ca urmare a întăririi monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a scăzut cu 0,04 bani, la 4,4435 lei.

Referinţa pentru euro publicată de banca centrală s-a situat luni la 4,4439 lei, iar cea a dolarului la 4,0779 lei.

Pentru francul elveţian, BNR a anunţat un curs în creştere cu 1,4 bani, de la 4,1481 lei la 4,1621 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

casa de schimb valutar

Aproape de ora 13:00, când BNR anunţă referinţa, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară la 4,4437 lei, faţă de 4,4450 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de luni.

Cursul minim la care au avut loc transferuri a fost înregistrat în prima oră, la 4,4390 lei/euro, în timp ce maximul s-a situat la 4,4448 lei/euro.

“Miniştrii de finanţe ai UE se vor întâlni astăzi şi discuţiile se vor concentra, probabil, din nou pe Grecia, după ce la întâlnirea de ieri nu s-au realizat progrese importante. Credem că leul s-ar putea tranzacţiona astăzi sub o uşoară presiune de depreciere, având în vedere că a rămas aproape nemişcat în condiţiile în care pe burse s-au văzut scăderi, iar datele bune din SUA au sugerat că o majorare a dobânzii cheie a Fed ar veni mai degrabă mai curând”, se arată într-o notă a economiştilor ING Bank România.

În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat cu 0,3% în raport cu euro, mai accentuat decât leul.

Pe pieţele externe, dolarul s-a apreciat cu 1%, la 0,9303 euro, în timp ce francul elveţian a fost cotat în stagnare, la 0,9346 euro.

Moneda americană este susţinută de aşteptările investitorilor că Rezerva Federală a SUA va începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, în timp ce Banca Centrală Europeană a demarat luni un amplu program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, al cărui scop declarat este accelerarea inflaţiei, dar care pune şi presiune de depreciere pe moneda europeană.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,24% – 0,61% pe an, faţă de 0,23% – 0,61% pe an luni.

Ratele pentru plasamentele săptămânale se află la 0,25% – 0,69% pe an, comparativ cu 0,26% – 0,69% pe an în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,33% pe an, de la 1,34% pe an luni.

Sursa: Gândul.info

loading...