Tot ce trebuie sa stii despre ECLIPSA de pe 20 martie: ora la care incepe, avertismentele medicilor, sfaturile astrologilor


Intră acum și în grupul de

Soarele si luna ne invita la un nou spectacol ceresc! Peste trei zile, va avea loc o eclipsa partiala de soare care va putea fi observata si din Romania si care devine astfel cel mai important eveniment astronomic din ultimii 4 ani.

Mare atentie insa! Nu incercati sa priviti fenomenul fara ochelari speciali. Medicii sustin ca puteti avea probleme mari de vedere.

Eclipsa va incepe vineri 20 martie, la ora 10:50, ora Romaniei, iar punctul maxim va fi la 11 si 56 de minute. Dupa ora 13, discul soarelui, pana atunci acoperit partial de luna, se va vedea iarasi normal. In functie de zona in care veti fi, puteti observa pe astrul solar o pata neagra de marime diferita. Daca la Polul Nord eclipsa de soare va fi totala, in tara noastra ea nu va depasi 55 la suta.

eclipsa 2

Este important si cat de senin va fi afara. Daca cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclipsa nu va putea fi vazuta. Insa daca vor fi sparturi in nori, o vom putea observa. Tocmai de aceea este foarte important sa nu privim direct spre soare daca nu avem o pereche de ochelari speciali’.

Iar avertismentele medicilor sunt cat se poate de clare.

Profesor Doctor Monica Pop, manager Spitalul de Oftalmologie: „Daca privim direct spre cer, efectele pot fi catastrofale. Pot aparea arsuri retiniene definitive care duc la orbire.”

Astrologic vorbind, ziua de vineri ar trebui sa fie una fara proiecte importante, fiindca soarele nu ne va sustine. Si s-ar putea ca lucrurile sa ne iasa exact pe dos. Asa ca astrologii ne recomanda o zi de relaxare.

Neti Sandu: ”Ar fi bine sa evitam momentul, fiindca functionam doar cu un tip de energie, si anume cea lunara, fiindca cea solara este ocultata de luna. Si atunci cel mai bine ar fi sa avem grija de sanatate si de ai nostri.”

Pe de alta parte, eclipsa de soare ar putea induce o presiune asupra sistemului electric, scazand pentru cateva minute productia de curent de origine fotovoltaica. Asta inseamna o pierdere de 136.500 de euro, in cele 2 ore cat va dura eclipsa.

Sa ne bucuram insa de fenomen, caci urmatorul va mai putea fi vazut in Romania peste 5 ani, in iunie 2020. Iar o eclipsa totala de soare, cum a fost cea din 1999 va mai avea loc abia peste 66 de ani, pe 3 septembrie 2081.

Sursa: Stirileprotv.ro

 


Intră acum și în grupul de