A intrat în vigoare Acordul de mic trafic dintre România şi Ucraina. Vezi ce presupune acesta

Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră a intrat în vigoare, de joi, urmând ca înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră eliberate în baza acestui Acord să aibă loc  în viitorul apropiat.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat intrarea în vigoare a acestui acord şi informează într-un comunicat de presă că noul instrument juridic facilitează considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone.

“Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustrează deschiderea și nivelul remarcabil atins în prezent de relațiile dintre România și Ucraina”, precizează MAE.

MAE

Potrivit sursei citate, din punct de vedere procedural intrarea în vigoare a Acordului va fi urmată de o serie de formalități tehnice necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor acestuia.

“Înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră eliberate în baza Acordului va avea loc în viitorul apropiat, în cadrul unei ceremonii organizate în zona de frontieră, în prezența miniștrilor afacerilor externe ai celor două state”, arată MAE, menţionând că Bogdan Aurescu si Pavlo Klimkin au salutat în cadrul unei discuţii de ieri, în marja ministerialei de externe a NATO (Antalya) intrarea în vigoare a Acordului şi au discutat detalii legate de înmânarea primelor permise.

Sursa citată mai precizează că acest accord reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

“Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră. Aproximativ 2 milioane de cetăţeni români şi ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potenţialii beneficiari ai acestui Acord”, arată MAE în comunicatul de presă.

Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră a fost semnat la Kiev în  data de 2 octombrie 2014, de către prim-miniştrii celor două ţări, Victor Ponta şi Arsenii Iaţeniuk.