Din 26 septembrie, centralele termice vândute pe piaţă trebuie să respecte noi standarde de eficienţă


Intră acum și în grupul de

 

26 septembrie este data de la care comerciantii trebuie sa puna la vanzare doar centrale termice care respecta noile standarde de eficienta stabilite la nivel european prin Regulamentul (UE) nr. 813/2013, scrie avocatnet.ro.

Mai exact, este vorba atat de centralele termice folosite doar pentru incalzirea locuintelor, cat si de cele folosite pentru incalzirea locuintelor si a apei potabile/menajere.

centrala

Sursa citată arată că în acelasi timp, aceste instalatii de incalzire vor trebui sa aiba aplicate pe ele etichete privind eficienta energetica. Adica la fel cum se procedeaza, de exemplu, in cazul frigiderelor sau al masinilor de spalat.

„Actul normativ european stabileste doar cerintele de eficienta si etichetare pe care instalatiile de incalzire vandute de comerciantii din UE trebuie sa le respecte. Acesta nu contine nicio prevedere care sa impuna consumatorilor sa-si schimbe centralele termice din data de 26 septembrie. Practic, consumatorii pot pastra centralele termice pe care le detin in momentul de fata, insa cand vor trebui sa le inlocuiasca nu o vor putea face decat cu centrale care respecta noile standarde de eficienta energetica”, precizează sursa citată.

Utilizatorii de centrale termice sunt obligati, potrivit Legii nr. 64/2008, sa obtina autorizatie de functionare pentru instalatiile de incalzire si sa se asigure ca acestea sunt verificate periodic din punct de vedere tehnic.


Intră acum și în grupul de