Ruta alternativă a migranţilor ilegali ar trece prin România. CSAT a decis măsuri urgente


Intră acum și în grupul de

Ruta alternativă a migranţilor ilegali ar urma să treacă prin România după ce ţările din spaţiul Schengen au decis blocarea aşa numitei rute balcanice.

refugiati migranti

Situaţia a fost dezbătută, marţi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei după această şedinţă pentru contracararea fenomenului vor fi adoptate măsuri urgente.

„Referitor la fenomenul migraţiei ilegale la nivel european, Consiliul a apreciat că, pentru gestionarea unor potenţiale efecte negative generate de evoluţia fenomenului migraţiei ilegale, este necesară, în principal, adoptarea unor măsuri urgente pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, consolidarea mijloacelor de cooperare interinstituţională între toate structurile cu atribuţii în domeniul migraţiei şi obţinerea de date suplimentare privind gestionarea şi integrarea refugiaţilor de la state membre ale UE cu experienţă în domeniu”, se precizează în comunicat.

Şi autorităţile din Republica Moldova se pregătesc pentru migranţi ilegali şi anunţă că aceştia vor fi trimişi înapoi în ţările de origine.

Astfel, directorul adjunct al Poliției de frontieră a MAI al Moldovei, Valentin Fiodorov, a spus pentru Sputnik că departamentul pregătește un șir de măsuri în cazul în care refugiații din Orientul Apropiat vor încerca să ajungă în Europa traversând teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, pornind de la ultimele informații, este posibilă apariţia unor noi direcții de deplasare a refugiaților — prin Bulgaria, România, Ucraina, dar și prin Moldova ca țară de tranzit. În acest caz, afirmă Fiodorov, Poliția de frontieră va trece la un regim de control sporit al frontierei.

„Dacă încercările de a trece ilegal frontiera vor căpăta un caracter de masă, atunci noi vom lua măsuri corespunzătoare în conformitate cu normele legale. Moldova respectă tratatele internaționale privind predarea străinilor care au traversat ilegal frontiera de stat către autoritățile acelor țări ai căror cetățeni sunt”, a declarat Fiodorov.

Sputnik news a publicat şi o hartă cu noile rute alternative care ar urma să fie folosite de migranţi după ce ruta balcanică a fost blocată.(N.B.)

ruta alternativa refugiati


Intră acum și în grupul de