Directorul SRI: Nu există legătură între evenimentele de la Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. SRI a luat măsuri pentru siguranţa cetăţenilor

Serviciul Român de Informații condamnă ferm atacurile teroriste din capitala Belgiei, a declarat, marţi, directorul SRI Eduard Hellvig, după atacurile teroriste din Bruxelles care s-au soldat cu 34 de morţi şi peste 200 de răniţi.

explozie bruxelles

„Suntem alături de poporul belgian și vom continua să oferim sprijin partenerilor noștri instituționali în lupta pe care o ducem împreună împotriva terorismului”, a spus Hellvig.

 

Directorul SRI a menţionat că ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze.

„Astăzi vorbim de un terorism global. Țintele teroriștilor nu mai sunt doar statele, ca entități compacte, ci direct cetățenii, ca entități individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire a oricăror acțiuni de natură teroristă care ar putea pune în pericol securitatea națională. Scopul principal al activității noastre este prevenirea acestor amenințări teroriste. Principalele noastre arme sunt informația și legea. Atunci când viața unui singur cetățean este pusă în pericol, acționăm cu fermitate, folosind instrumentele legale și mijloacele prevăzute de lege”, a spus Hellvig.

Directorul SRI a mai arătat că în România, Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul “Albastru-precaut”.

„Acest nivel înseamnă că, până în prezent, nu există informații care să ducă la o legătură directă între evenimentele de la Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel național pentru menținerea climatului de siguranță a cetățenilor români”, precizat directorul SRI.

Eduard Hellvig a menţionat că SRI este alături de familiile celor care și-au pierdut viața în urma acestor atacuri criminale și colaborează alături de partenerii din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, cu instituțiile similare din spațiul euroatlantic pentru siguranța noastră, a tuturor.

Mai multe explozii s-au produs, marţi, atât la un aeroport internaţional din Bruxelles cât şi în trei staţii de metrou în urma cărora 34 de persoane au murit, alte zeci de persoane sunt grav rănite, iar peste două sute de persoane au suferit răni.

Atentatele au fost revendicate de ISIS.(N.B.)

loading...