Silvicultorii și-au luat angajamentul, de ziua lor, să planteze noi păduri pentru a atenua efectele schimbărilor climatice


Intră acum și în grupul de

Ziua Silvicultorului a fost marcată de Regia Națională a Pădurilor și Asociația Administratorilor de Păduri printr-un eveniment comun organizat joi, 13 iunie, la Băile Herculane.

La eveniment au participat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Adrian Crețu, deputatul și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Ion Tabugan, autorități locale, reprezentanți ai Agenției ”Moldsilva” din Republica Moldova, directorii direcțiilor silvice și cei ai administrațiilor parcurilor naționale și naturale administrate de Romsilva, sindicaliști din silvicultură, pensionari silvici și reprezentanți ai organizațiilor profesionale, ai mediului academic și ai industriei de prelucrare a lemnului.

În debutul evenimentului, directorul general al Romsilva a adus un omagiu generațiilor de silvicultori care au contribuit la gospodărirea durabilă a pădurilor din România, unele cele mai valoroase din Europa, și și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse zi de zi de silvicultorii români.

În continuare, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a lansat invitația silvicultorilor și mediului academic pentru participarea la o platformă de dialog în domeniul forestier și le-a prezentat participanților proiectele actuale și viitoare ale Regiei, cu accent pe programele de educație forestieră și parteneriatele cu facultățile și liceele cu profil silvic, investițiile în drumurile forestiere, corectarea torenților, sisteme informatice integrate, perdele forestiere și regenerarea pădurilor, proiectele privind dezvoltarea comunităților locale și beneficiile aduse acestora de păduri.

Silvicultorii și-au luat angajamentul, la finalul evenimentului, de a sprijini proprietarii de terenuri pentru a fi împădurite, contribuind astfel la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

            Cea de-a 29-a ediție a Zilei Silvicultorului a fost organizată în comun de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, administratorul pădurilor proprietatea publică a statului, și Asociația Proprietarilor de Păduri, organizația reprezentativă a ocoalelor silvice de regim, pentru al patrulea an consecutiv, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic din România care activează în sistemul public sau privat de administrare a pădurilor.

Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, de întregul Corp Silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, din care 80% sunt certificate la nivel internațional, 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare și 12 herghelii de stat și patru depozite de armăsari.

Romsilva asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru aproximativ un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

Asociația Administratorilor de Păduri este organizația profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice, înființată în anul 2004, care reunește peste o sută de ocoale silvice de regim.  (C.P.)


Intră acum și în grupul de