Oficial, Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava nu există, fiind doar o biserică de cartier


Intră acum și în grupul de

Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava este oficial doar o biserică de parohie, o biserică de cartier.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a spus despre Catedrala „Nașterea Domnului” că aceasta rămâne biserica de suflet a celor care au construit-o, având încă de la început statutul de biserică de parohie.

IPS Calinic dorește să ridice o catedrală arhiepiscopală pe un teren de 20 de hectare pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților l-a primit printr-o lege care este contestată la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis.

„Noi, dacă vom primi terenul solicitat, ca cei care nu dorim muncă străină, vom construi o catedrală cu toate dependințele necesare unui astfel de edificiu; chiar mai mult: un spital, un așezământ social, spații dedicate activităţilor educaţional-culturale şi muzeistice etc”, a arătat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Catedrala este biserica principală a unei eparhii și găzduiește tronul episcopului, iar acum, la Suceava, aceasta este biserica mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”.

Cu toate acestea, în 2015, la sfințirea Catedralei „Nașterea Domnului” , Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, o denumea „catedrală a orașului”: „Suntem într-o zi mare, când mila lui Dumnezeu se revarsă asupra Moldovei și asupra acestei venerabile cetăți, prin sfințirea acestei prea-frumoase, prea-mărețe catedrale a orașului”, a declarat atunci IPS Teofan.

De menționat este că în toate expunerile de motive pentru alocarea de bani de la bugetul municipiului Suceava pentru acestă construcție a fost înscris termenul de „catedrală”.


Intră acum și în grupul de